smotan
Пристрастен
|
 Интервю с Венци
Kum kraia e nai-interesno
Венцеслав Стефанов:
Футболът ни е от средна ръка
Време е да слезем на земята и да работим, а не да живуркаме, смята президентът на Славия
Какво става в Славия? Този въпрос е актуален след серията неуспешни контроли на белите по време на подготовката в Германия. Последната завърши катастрофално за най-стария столичен тим - 0:4 срещу втородивизионния Алемания (Аахен). Затова потърсихме за отговор на този и други въпроси най-важния човек на Овча купел - президентa Венцеслав Стефанов.
- Г-н Стефанов, постоянно се говори, че Велимир Иванович и Благой Георгиев ще играят в ЦСКА от новото първенство?
- Ако ЦСКА искат Иванович и се разберем, да го вземат. До този момент обаче никой от червените не ни е търсил с оферта за него.
- А как стоят нещата с Георгиев?
- Позицията ни не се е променила. Категорични сме, че той ще играе единствено и само в Славия, ако не бъде продаден в чужбина. Тези, с които сме готови да се разделим, са ясни - Иванович, Джоров, който отиде в Миньор, и преминалият в Черно море Георги Владимиров.
- Имате ли оферти за Иванович от чужбина?
- Не. Но като гледам, търсене на играчи от България почти няма Футболистите да помислят защо това е така.
- Славия се представи доста слабо в контролите в Германия. Hа какво се дължи това?
- Проблемът е, че не бяхме само ние, а всички наши отбори. Литекс вземат един равен и толкова, Локомотив (Пд) допусна много загуби. "Левски" също няма с какво да се похвали. Работата в тези мачове е проста. Излизат си чужденците, независимо от какви дивизии са, и играят футбол. Нашите си я карат, както си я знаят.
- Все пак не е ли срамно това, което се случва - лидерите в България да губят от незнайни аматьори?
- Хора, слезте на земята. Това е реалният свят. Затова и отборите ни отпадат след първия кръг в Европа. Нека някой от тях, дай, Боже, да направи нещо навън. Но се иска работа. Това, което имаме в момента като футбол и футболисти, е средна ръка.
На пръсти се броят тези, които се открояват от другите. И всички ги знаем. Останалите си живуркат. Минават мачовете, заминават, важното за тях е да вземат заплата. Не ги интересува дали са победили или не и срещу кой са спечелили.
- Какво трябва да се направи, за да излезем от тази дупка?
- Изходът е един - да се работи и да се дава повече път на младите. Всички трябва да следват тази политика. Ето в "Левски" вече работят по този начин, ние също го следваме от години. Но с младите трябва да се работи. И то много. Иначе им показахме как стоят нещата по време на подготовката в Германия. Казахме им: "Вижте какво правят хората. Нали претендирате, че сте по-добри от тях, искате да играете в чужбина. Така че станете професионалисти като тях." Който го е разбрал - добре. Другите по-добре да си сменят професията.
- Значи не смятате, че ще има някаква промяна в качеството на българското първенство?
- Силно казано е, че съм оптимист относно нивото. Но съм сигурен, че първенството няма да бъде по-слабо от предишното.
- Какво ще бъде мястото на Славия в него?
- Каквото сабя покаже.
Играем честно и само за себе си
Не сме като някои други, които са се заобиколили със сателити. Надявам се да сме шести, а ако може и по-напред.
- Много отбори афишираха, че искат място в първата шестица. Ще издържите ли на конкуренцията?
- Важното е да си свършим работата, а тя, както казах, е много. Аз не съм като тези, които вземат куп застаряващи футболисти. Те ще им свършат някаква работа и после ще се приземят много бързо. На мен ми се е случвало това и сега няма да го повторя. Просто няма никакъв смисъл. Както и това дали си първи или втори, след като отпадаш от първия съперник в Европа.
- Казахте, че Славия ще играе за себе си. Като член на изпълкома как ще коментирате разкритията около уредения мач Черно море - Нафтекс?
- Вътрешна неразбория, която трябва да бъде решена час по-скоро. Според мен нито Илиан Илиев, нито Златко Янков са хора, които ще тръгнат да правят такива неща.
- Смятате ли, че Иван Славков трябваше да подаде оставка преди конгреса, и какво ще се случи на 21 октомври?
- Ще видим на самия конгрес.
- Първият ден от подготовката на Славия бе белязан от писмо, с което агитката обвини клуба, че участва в уредени мачове.
- Нека тези, които са писали писмото, да се подпишат. А фенклубът да почне да идва на мачове и да си плаща вход. Не искам да им отговарям. Ще ги оставя без коментар. Показателно е това, което се случи, когато правехме ремонт на стадиона. Помолих ги да дойдат на стадиона да помогнат. Дойдоха 8 души и искаха пари.
- Не ви ли претеснява това, че пак ще има плакати на стадиона и това може да окаже влияние на отбора?
- Това е една шайка. Не искам да се занимавам с тези хора, които нямат друга работа. Просто можем да минем и без тях.
- По време на престоя си в Германия видяхте ли се с Чавдар Янков?
- Да. Освен това се чуваме всеки ден по телефона с него и с Петър Александров. Дай, Боже, всичко при него да е наред. Иначе купихме нов автобус за отбора
Той ще пристигне днес (б.р. - вчера). Такъв няма да има нито един отбор в България. Предстои да стегнем стадиона, да сложим нови седалки навсякъде. Затова нека тези, които ме плюят, да вземат и те да направят нещо. Футбол се прави с пари, издръжката на един отбор излиза 23 млн. лева. Ние имаме 250 деца. Да вземат и да помогнат поне на едно от тях.
- Има ли Славия претенции за бази, каквито предявяват останалите клубове?
- Не. Не ми трябва чуждото. Важното е, че това, което имаме, е наша собственост. Сега ни предстои да изградим изкуствен терен.
- Какви други проекти имате?
- Искаме да си вземем хотела, за да може да направим там школа. В нея ще има 20-30 момчета от провинцията. Иначе на стадиона освен седалки ще направим и нов централен вход, надявам се, че ще успеем да сложим и осветление. Искаме до една-две години всичко да бъде наред.
|