Национален Клуб на Слависта

Форум

Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Сря Май 14, 2025 12:29 am

Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 5 мнения ] 
 Венци Стефанов: Отказах Мъри от Асен Караславов 
Автор Съобщение
Пристрастен

Мнение Венци Стефанов: Отказах Мъри от Асен Караславов
Ето цялото интервю на Пламен Славов с Венци:
http://www.topsport.bg/article.php?cid=8&aid=36398

Открихме президента на най-стария столичен клуб Венцеслав Стефанов в далечна Япония. Въпреки хилядите километри, които ни делят, и натоварения график на боса той отдели част от времето си за читателите на "Топспорт". За престоя си в Страната на изгряващото слънце Венци заяви, че още е рано да се говори.

- Г-н Стефанов, скоро Славия се раздели с Благой Георгиев. Миналото лято и Чавдар Янков напусна "Овча купел". И двамата обаче бяха преотстъпени, а не директно продадени. Тази трансферна политика на вашия отбор запланувана ли е, или е плод на случайност?
- Смело мога да заявя, че е запланувано и добре премислено. Предпочитаме такава да бъде политиката на клуба ни. Ако примерно някой отбор иска да закупи наш играч, първо трябва да знаем дали предлаганите условия на нашия състезател го удовлетворяват. Важно е и футболистът да отиде в елитен европейски отбор.
- Подценявате българското първенство ли?
- Не, че го подценявам... Ясно е на всички, че е по-добре наш играч да отиде в реномиран европейски клуб в силно първенство. Само там той може да придобие самочувствие, тъй като в тези първенства е трудно да се наложиш. Титулярното място се добива с много борба. След това характерът и игровият опит, който нашите играчи придобиват там, са определящи и за стандартите на българския футбол. Мисля, че това е правилната посока и в Славия искаме да я продължим.
- След продажбата на Благо не мислите ли, че Славия ще заиграе по-добре, тъй като досега като че ли всички в отбора се трудиха заради него...
- Аз определено мисля, че Благо даде много за Славия. На мен обаче ми се иска отборът да заиграе по-добре. Колективът, който смея да твърдя, че го има в нашия клуб, е определящ. Дано треньорът Альоша Андонов сплоти един добър екип.
- Чавдар Янков изкара есенния полусезон в Германия. След като стана ясно, че Хановер го иска под наем за още една година, вие склонни ли сте да го пуснете или ще искате той вече да бъде закупен от тях?
- До момента не сме водили преговори с Хановер. Ако се обърнат към ръководството на Славия, веднага ще разговаряме. За нас обаче водещият показател са условията, които те ще му предложат. При добри игри на Чавдар рано или късно ще поискат и да го закупят. Все още обаче не е ясно дали през пролетта Янков ще играе за Хановер.
- Какво искате да кажете? Ще се върне в Славия ли?
- Не, няма да се върне, поне засега. В момента има интересни оферти за подписа му. Два силни европейски клуба и един от руската Висша лига се допитаха до нас за закупуването на правата му, а не за преотстъпване под наем. Сега мислим върху тези предложения. За момента обаче имена на отбори не бих обявил.
- Вярно ли е, че Асен Караславов ще заиграе в "Левски"?
- Не спирам повече от две години да изразявам отношението си към това, че наш класен играч няма да пусна в български клуб. Явно на някои журналисти им се иска Караславов да отиде в "Левски", но бъдете сигурни, че няма как да стане. Ръководството на Славия иска играчите ни да се изявяват и развиват в чуждестранни отбори. Тогава футболистите намират своята възможност да се докоснат до класния футбол. Предпочитам момчетата да устроят своя живот и да се развиват в Европа.
- Сега е моментът да кажете имало ли е досега конкретна оферта или допитване от "Левски" за Асен Караславов?
- Има запитвания. Вчера (б.р. - сряда) Мъри ми звъня от Кипър и пак ми поиска Асен, но му отказах. Мениджърите Лъчезар Танев и Воркапич също не спират и те да ми звънят за Асен. Аз обаче им казах, че въпросът Караславов да премине в "Левски" не стои на дневен ред. Асен има качества за силен европейски клуб, но за това ще мислим след края на сезона.
- След като се разделихте с Благо, сигурно често се чувате по телефона. След няколко дни му предстои дебют не срещу кой да е, а срещу Барселона с Роналдиньо. Какви са пожеланията ви към Благо?
- На първо място му пожелавам много здраве. Нека бъде мъжкар, здрав, биткаджия и уверен в силите си. Благо има качества и за него ще се говори в Европа.
- Мислите ли, че Георгиев ще се справи в Алавес и къде го виждате след време?
- Трудно ще му бъде в испанското първенство, но с много работа всичко се постига. Искам след време да видя Благо с "белия" екип в Испания.
- Симпатизирате на Реал (Мадрид) ли?
- Да, не мога да скрия, че Реал са ми любимци. Още повече, че като станахме шампиони през 1996 г., бяхме поканени от мадридчани да изиграем приятелски мач с тях. Паднахме с 0:1, обаче съм доволен от представянето ни. Оттогава изпитвам някакви по-различни чувства към Реал.
- Явно отношенията ви с Благо са много добри. Съжалявате ли, че се разделихте с него?
- Няма как да не се разделим. Благо даде много за нашия клуб и дойде време той да продължи кариерата си сред силните, в Европа. Искам да кажа на всички, че Благо, Чавдар, Караславов и Димитър Рангелов, които до миналия сезон бяха ядрото на Славия, ги имам за свои деца. Рангелов и Караславов продължават да носят екипа на най-стария столичен клуб и сега около тях ще се гради играта ни. От скоро осъзнах, че като деца са ми и Димитър Воденичаров, Мартин Стефанов и Игнат Дамянов. Желая им късмет и да са здрави. Убеден съм, че те ще намерят място в първия отбор на Славия и след време за тях ще се говори повече, отколкото сега за батковците им.
- И все пак да очакваме ли трансфер на играч от Славия в столичен клуб в скоро време?
- Някои не спират да си правят илюзии, че това ще стане. Никой да не се заблуждава, че ще вземе наш играч. Аз държа на думата си.
- Вече минаха няколко месеца, откакто Боби Михайлов и компания свалиха Иван Славков от президентския стол на БФС. Доволни ли сте от работата, която Боби свърши до момента, и имате ли някакви препоръки към новото ръководство?
- Уважавам Боби. Дано успее да се справи. Аз обаче сега не искам да влизам в полемики и коментари.
- Очаквате ли освен Асен Караславов и Янко Вълканов Стоичков да повика и други играчи от Славия в националния отбор?
- Всичко зависи от това какви качества ще покажат футболистите. Ицо показа, че вратите на националния отбор са отворени за всички. Възхищавам се, че Стоичков е близо до вътрешното първенство и вижда за какво става въпрос. Той постъпва много правилно, че дава път на по-млади играчи.
- Какво се случва с Йордан Петков? След като стана ясно, че той няма да играе повече за Самсунспор, се заговори, че може да се върне отново в Славия, така ли е?
- Данчо има договор със Самсунспор до края на тази година. Ако той се е споразумял с тях, ще разбера лично от него. Още утре (б.р. - днес) ще му звънна и всичко ще ми е ясно. Едно обаче е сигурно - Петков няма да играе в Славия, поне засега.
- Чувате ли се по телефона с Петър Хубчев и какви са отношенията помежду ви?
- С Петър не съм се чувал повече от месец. Поне от моя страна отношенията са колегиални и приятелски. Много исках той да успее със Славия. Някога обаче нещата не се получават и съжалявам, че това се случи с Петьо. Убеден съм, че той ще стане добър треньор, и му желая много успехи.
- Предстои световно първенство в Германия. България не успя да се класира, но вие сигурно имате фаворит за титлата...
- Привърженик съм на Бразилия. Играят най-атрактивният футбол. Адриано, Роналдиньо и Роналдо са играчи, които омайват с играта си на терена.

ПЛАМЕН СЛАВОВ, в. Топспорт

Пет Яну 20, 2006 12:23 am
Профил
Луд за връзване

Мнение 
Не спирам повече от две години да изразявам отношението си към това, че наш класен играч няма да пусна в български клуб.

Дано да е така.

Пет Яну 20, 2006 8:44 am
Профил
Орден "Стара Славия"

Мнение 
Може да се каже,че тази новина е добра,а ако г-н Стафанов започне и да купува стоиностни футболисти ще е още по-добре.

Пет Яну 20, 2006 12:34 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Определено, колкото и да ми е неприятен Стефавнов, го поздравявам за казаното от него!
Дано думите му имат стойност!

Пет Яну 20, 2006 12:50 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Всичко, което е казал Венци Стефанов, е самата истина. Ръководството заслужава адмирации за тези неща.
Лошото е, че продължава да има липса на амбиция за по- добро представяне на мъжкия отбор, както като предно класиране и успехи, така и като игра. На път сме да пропуснем за единадесета поредна година участие в евротурнирите (абсолютен рекорд), а в последните 2 календарни години в играта на отбора няма нищо стойностно и футболно- 2-3 красиви гола и 3-4 добри отигравания за 2 години е доста лош показател. Общо взето нормалните отбори правят такъв актив за 20- 30 игрови минути.

Пет Яну 20, 2006 1:07 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 5 мнения ]