Кокала: При мен има само напред и нагоре
Венцеслав Стефанов представи новия треньор на Славия Емил Велев. Една година Кокала бе без работа, след като бе уволнен от "Левски" миналото лято след отстраняването на Санта Хулия във втория предварителен кръг на Шампионската лига. Стефанов и Велев говориха много в последните дни, но вчера за пръв път седнаха един до друг пред медиите.
Изборът
Венцеслав Стефанов: Принудих Емил да стане треньор с бой. Това в кръга на шегата. От доста време следя работата му, харесва ми стилът му. Велев обича да налага младите. Веднага се вижда как работи един човек, все пак денят се познава от сутринта.
Емил Велев: Видяхме се онзи ден с г-н Стефанов. Седнахме, разговаряхме. Вече знаех, че има някакъв интерес към мен, тъй като новината се беше появила по медиите. Срокът на договора отговаря на амбициите ми. Нормално е, една година е достатъчно време да се види как работи човек. Аз имам амбиции. При мен има само нагоре и напред. Винаги давам максимума.
Целите
Стефанов: Емил вече каза какви са. Аз не смятам, че отбор с млади играчи е обречен. Я ми кажете с какви футболисти и с какви пари успя Берое? Едно време освиркваха Димитър Пенев, че налага в състава племенника си Любо и Христо Стоичков. А то какво стана - покориха света и Испания. У нас в момента младите играчи са голям проблем, броят се на пръсти.
Велев: Ще налагам млади играчи, целта ми е да вкарам отбора в Европа. Имам наблюдения върху отбора, разговарях и с доста хора и съм убеден, че Славия има потенциала да завърши в тройката. През изминалия сезон отборът изигра доста мачове на високо ниво. Естествено имаше и спадове. С млади може. Няма смисъл да се хвърлят пари в школата, а след това футболистите, излезли от нея, да не се използват.
Селекцията
Велев: Наясно съм в общи линии колко играчи и на какви постове ми трябват. Работи се по селекцията.
Много се спекулира с темата с младите играчи и че с тях не могат да се постигнат успехи. Нали не очаквате да излезем с 11 юноши? Ще вземем тези, които преценим, че имат качества. Ще ги пробваме, ако някой от тях успее, ще е идеално.
Трансферите
Велев: Няма да спирам никого. Знам, че към момента интерес има към Райс Мболи, Стив Ренет и Павле Попара. Говорил съм с Венци Стефанов - ако до първия лагер нищо не се случи, те ще останат при нас.
Мачовете с ЦСКА и "Левски"
Стефанов: Когато наех Велислав Вуцов преди години, знаех, че той е безкрайно амбициозен. Вярвах, че може да предаде това и на играчите, да ги мотивира. Не се получи, значи виновни сме всички. Най-голямата ни болка е Купата на България. Тя беше на "Бъкстон", трябваше само да идем да си я вземем.
Велев: На футболистите на Славия им трябва самочувствие, защото качествата си ги имат. Имам какво да им кажа преди мачовете с ЦСКА и "Левски".
Парите
Стефанов:В Славия се плаща редовно. Но честно казано - не дадох няколко премии. Защото паднаха за Купата на България от Чавдар. Някои се разреваха като магарета, играли силно в няколко мача и били. Ама какво като са били Монтана и Спортист? Нали не биха ЦСКА, "Левски" и Чавдар (Етрополе).
Аз само да вметна , това че Вили не е използвал млади играчи не е вярно , Галин Богданов игра в 4-5 мача титуляр през есента , после се контузи , през пролетта пък Вили използва Дреновички също в няколко мача , един Николай Дюлгеров също излизаше титуляр немалко срещи , въобще тоя Дебелак какво се прави на луд ? Опитните играчи бяха Бобъра , бат Дана ,Томаш, Роберт и Тодор Колев , всичките други са си млади