saract
Орден "Стара Славия"
|
Здравко Лазаров: Бихме Литекс, ще бием и "Левски"
Не мога да повярвам, че не играх в турските грандове, призна нападателят на Славия
След 7-годишен гурбет в турското първенство нападателят Здравко Лазаров се завърна в Славия. Повторният дебют на Електричката на "Овча купел" обаче се проточи близо два месеца заради проблеми с предишния му отбор Ерчиеспор. След приключването на сагата Лазаров бързо влезе в час и вдигна класата на Славия. Бившият национал вкара хубав гол от фаул срещу Литекс и донесе победата с 1:0. Заради добрата си игра срещу ловчанлии Здравко Лазаров бе обявен за играч на 9-я кръг от "7 дни спорт".
Славия разполага с добър отбор и може да се класираме за евротурнирите, смята Лазаров
- Здарвко, завърнахте се в българското първенство след дълги години години в Турция. Как оценявате представянето си в първите два мача?
- Мисля, че се завърнах добре. Първия мач играх силно, сега, втория срещу Литекс - също. Мисля, че засега всичко е наред.
- Два мача с гол и три греди е добро постижение.
- Да. Надявам се да продължавам по същия начин. Трябва да помагам на младите в отбора и с всеки изминал мач да подобряваме представянето си.
- Трансферът ви в Славия се проточи дълго време. Имаше ли момент, в който си мислeхте, че няма да играете на "Овча купел"?
- Да, действително имаше такъв момент. Беше много неприятно - два месеца невероятна сага. Все пак се радвам, че всичко приключи успешно и сега съм се концентрирал върху представянето си. Турците ми правиха много проблеми, но това вече е минало.
- Не е тайна, че избрахте Славия пред "Левски". Защо се спряхте на този избор?
- Действително имах оферта от "Левски", но избрах Славия. Този клуб ми помогна много в кариерата. От него излязох в чужбина. С президентa сме в много близки отношения и, бих казал, много добри приятели. Просто така реших. Аз даже и договор не съм подписал, разбрали сме се на мъжка дума. Казал съм, че
в България ще играя само за Славия
- Казахте, че нямате подписан договор. Какви точно са отношенията ви с клуба?
- Договорът е просто формалност. Дали е една или пет години, за мен няма значение. Ако имам добра оферта, няма да имам проблеми да напусна. И преди сме работили коректно, така че не се притеснявам от това.
- Това значи ли, че ако получите по-добро предложение, ще бъдете свободен на напуснете Славия?
- Ако офертата ме удовлетворява, няма да има проблеми.
- Преди да преминете в Славия, имаше ли запитвания от други клубове?
- Имаше много, но аз не им обръщах внимание. Не бяха сериозни. Наистина имаше много варианти, но всичките несериозни. Отборите бяха много и от най-различни първенства, но не представляваха интерес.
- Дълги години бяхте в полезрението на турските грандове. Какво според вас ви попречи за трансфер в Галатасарай например?
- И аз много се учудвам от това, защото за седем години в Турция направих голямо име и се представих добре. Нещата така се обърнаха, че не мога да повярвам, че не играх в големите отбори. Явно от Ечиеспор ми направиха някакви мръсотии. Всичко е забравено, сега гледам напред и не искам да се връщам. Истината е, че имаше реални оферти за мен. Даже преди година бях много близо до трансфер в Бешикташ. Просто нещата така се случиха.
- Имахте ли амбиции да играете в някое от по-силните първенства в Европа?
- Естествено, че имах. Всеки един футболист иска да играе в голям отбор. Пак казвам - доволен съм от това, което съм направил до този момент.
- На 31 години сте, късно ли е да се пробвате отново в чужбина?
- Защо да е късно? Никога не е късно. Като играеш добре, идват и предложенията. Засега обаче мисля само за представянето си в Славия.
- Изиграхте два мача за Славия и видимо вдигнахте класата на тима. Вече сте на 4 точки от третото място. Докъде може да стигнете?
Дай, Боже, да сме в тройката
Това винаги е била целта на Славия. Разполагаме с много добър млад отбор. Имаме и опитни играчи. Ние, по-опитните, ще се опитаме да помагаме на младите. Имаме перспективен отбор, с много добър треньор. Мисля, че занапред ще го показваме.
- Мислите ли, че имате сили да се класирате за евротурнирите?
- Да. Даже съм почти сигурен, че ще успеем да се преборим за това.
- В събота победихте Литекс с 1:0, но в същото време ви предстоят срещи с преки конкуренти - "Левски" и Локомотив (Сф). Излаз към Европа минава през победи именно над тях...
- Естествено. Както победихме Литекс, така ще победим и "Левски" на "Овча купел". Аз не виждам разлика между двата отбора в момента. И Литекс, и "Левски" са добри отбори с добри изпълнители, но се видя, че бихме Литекс. Ние играем всеки мач за победа.
- Следващия кръг ви предстои тежко гостуване на Беласица.
- Там се играе трудно, много тежък мач ще е. Ние изпуснахме много точки в гостуванията и сега трябва да бием на всяка цена. Късметът не бе с нас в Сандански и в Пловдив. Дай, Боже, този път да имаме късмет и да победим.
- За краткия период след завръщането ви в Славия се видя, че имате добър синхрон с партньора си в атаката Дениран Ортега.
- Ортега е много добър футболист. Очарован съм от качествата му. Не съм го гледал преди, но разбрах, че е дошъл от "Спартак" (Вн). Ортега спокойно може да играе в грандовете. Не само в "Левски" и ЦСКА, но и в прилични отбори от Европа. Пак казвам, имаме млад отбор с много перспективи. В момента играем много добре.
Данчо Петков дирижира вещо защитата
Просто не виждам слабо място в тима. На всеки пост има силна конкуренция, поне по двама добри играчи. Това е радващо, защото, когато има конкуренция, отборът върви.
- Гледахте ли последните срещи на националния отбор?
- Да, разбира се. Много неприятно равенство с Албания. Първото полувреме играхме много слабо, второто - горе-долу добре. Не знам каква е причината. Не бях в отбора и не мога да гадая какво се е случило. Но истината е, че се представиха много слабо. Дано по-бързо да се оправят нещата.
- Имаше ли напрежение, докато вие бяхте в отбора?
- Не, за три години в националния отбор не е имало такива работи.
- Надявате ли се отново да попаднете в състава?
- Нормално е да имам амбиции. Ако ме извикат, ще се опитам да помогна. Има и добри млади футболисти, на които тепърва им предстои да играят в националния отбор.
- Не е тайна, че заради Христо Стоичков не сте в отбора. Обиден ли сте му по някакъв начин?
- Не, няма такова нещо. На никой не съм обиден. Това са минали истории и не искам да се връщам на тях.
- Какви са целите ви в Славия?
- Да играя добре, головете ще дойдат от само себе си. В първите два мача нямах много късмет. Срещу Вихрен спокойно можех да вкарам 2-3 гола. С Литекс отбелязах, но имах и още положения. Не бях играл два месеца, но малко по малко влизам в нещата. Мисля, че от мач на мач ще се представям все по-добре и по-добре.
- Да разбираме, че най-доброто от Здравко Лазаров предстои?
- Да, надявам се.
|