smotan
Пристрастен
|
 Ратко Достанич: Славия излиза със страх от загубата
- Г-н Достанич, първо към предстоящия мач. Какво чака Славия в Стара Загора?
- Изгледах два-три записа на съперника и мога да кажа, че ни очаква труден мач. Берое е много добър отбор с отлични футболисти.
- Тази година Берое беше поет от Илиан Илиев и тимът е във възход.
- Илиев показа добри качества като треньор и при престоя си в Черно море. Знае точно какво иска от играчите си.
Колегата намери своето място в Стара Загора
Като гледам един отбор, виждам треньора. В Берое отлично личи работата на Илиан Илиев.
- От "Ботев" обвиниха Саша Симонович, че е действал грубо срещу техни играчи. Вие какво бихте казали на футболистите си, за да играят по-чисто?
- Винаги съм бил за честната игра. Никога не съм говорил против съперникови играчи или съдии. Саша Симонович е един коректен футболист. Всички го познавате и ми е малко странно, че от "Ботев" имат претенции към него. Славия не играе грубо, но понякога се случва нещо, което не е нарочно.
- Как оценявате престоя си в Славия до момента? Доволен ли сте от работата си?
- Ще разделя времето, откакто съм треньор на Славия, на три части. Първата беше подготвителният период - всичко, което направихме в Правец, Франция и Германия. Тогава се запознах с отбора. Всички играчи се справиха много добре. През втората част, която беше 15 дни преди началото на първенството, към нас се присъединиха двама ключови футболисти. Първо дойде Илия Илиев, а едва три дни преди първия ни мач пристигна и Саша Симонович. Те определено промениха облика на нашия отбор, но ни подсилиха твърде късно и не можаха да направят нормална подготовка с тима. Нещата не станаха така, както искам. Третата част съвпада с началото на мачовете. Стартирахме отлично с победа, но след това можехме да се представим по-добре и да спечелим повече точки. Не взехме максимума от срещите с Локомотив (Пд), Литекс и Черно море. Срещу "Спартак" пък направихме най-слабия си мач. След загубите от ЦСКА и "Левски" беше много важно футболистите да върнат вярата във възможностите си. Победата срещу "Ботев" (Пд) ще ни даде шанс да работим по-спокойно занапред.
- С пристигането ви в Славия ръководството на клуба заяви, че ще изградите отбор от млади футболисти. Ще успеете ли да постигнете тази цел?
- Никога не ми е било цел да работя само с млади играчи. Преди всичко исках да видя кой става и кой не. Да се уверя в качествата на всички момчета. И след това лека-полека да правим отбор. Славия е сериозен клуб и казах, че не трябва да се бърза. За мен няма млади и стари футболисти, а има добри и слаби.
- Къде виждате реално мястото на Славия в края на първенството? - Реалното ни място е в средата на класирането. За повече ще ни трябва известна доза късмет. Задължително е обаче да подобрим дисциплината си на терена. Трябва да обърнем внимание и на глупавите червени картони, които получават нашите играчи. Виждаме, че много от отборите в "А" група са организирани добре. Ще ни е трудно, но ако футболистите ми показват и на мачовете това, което правят на тренировка, нашето представяне ще е много по-успешно.
- Има ли промяна в организацията и стила на игра в клуба в сравнение с предишния ви престой?
- Да. За да реализирам идеите си напълно, ми трябва време. Както и подходящи футболисти. Не може да практикуваш конкретен стил, ако нямаш нужните играчи. Така е навсякъде в Европа. Дали ще играеш зона или преса в защита, зависи от футболистите, с които разполагаш. Не се оплаквам. Искам да се опитам с това качество да постигна максимални резултати. Предстои ми трудна и сериозна работа.
- Колко футболисти ще е нужно да привлечете, за да бъдете конкурентни на отборите от челото на класирането? - Най-малко 3-4-ма играчи. Но това трябва да са научени футболисти, които да вдигнат нивото на отбора. Да се включат веднага в тима ни, като покрай тях израстват по-спокойно младите момчета. Трябват ни играчи, които да поемат повече отговорност в трудните моменти.- Какво все още не сте успели да промените в Славия?
- Мисленето на футболистите ми. Трябва да се промени манталитетът им. Чувствам, че играчите се страхуват от евентуалната загуба. Това, разбира се, им пречи да разгърнат пълния си потенциал. Такива мисли не трябва въобще да минават през главите им.
- Как виждате българското първенство две години по-късно?
- Шампионатът е по-равностоен. Има повече добри отбори, както и треньори, които повишават нивото. За това определено допринася и школата на професор Шишков. Всичко това има тежест за развитието на българския футбол. Върви се по правилен път.
- Кои млади футболисти у нас ви правят впечатление?
- Литекс има няколко доста добри младежки национали - Златинов, Попов и Манолев. В "Ботев" и Берое също има двама-трима играчи с добра перспектива. Най-важното обаче е да се работи правилно и да се развиват школите. За съжаление в повечето клубове се искат резултати на момента и не се отделя нужното внимание на талантите. Жалко е, че източната школа бележи отстъпление през последните години. Трябва да вземе за пример французите, които нямат равни при работата си с млади футболисти.
- Какво не достига на бившия ви тим "Левски" в Шампионската лига?
- "Левски" играе много добре. Определено работата на Станимир Стоилов през последните две години дава резултат. От една страна, тези футболисти достигнаха своя максимум. От друга, им липсва опит за големите мачове срещу Барселона и Челси, които са в топ 5 на Европа. Преди всичко в "Левски" трябва да са реалисти.
- Защо според вас българските отбори не успяха да повторят успеха си от миналата година в турнира за УЕФА?
- И на трите тима не им достигна много малко. Литекс срещна един силен отбор в лицето на Макаби, които имат много по-големи финансови възможности. Сега израелците победиха Оксер, което говори за класата им. ЦСКА пък нямаше шанс. След като получиха два гола в последните 10 минути на мача в Турция, беше трудно да се върнат. Червените обаче направиха и невъзможното, но накрая късметът не беше с тях.
- Защо сръбските футболисти се продават повече и по-успешно от българските в Европа?
- Мина времето, когато в Сърбия се продаваха по 10 играчи в чужбина на сезон. Трудно е, защото при трансфер невинаги даденият футболист попада в правилния отбор. Например Марко Пантелич имаше късмет, като отиде в Херта. Но като цяло разликата не е толкова голяма. Следващия сезон може повече български футболисти да бъдат продадени в чужди клубове. Това обаче не трябва да бъде фиксидея за клубовете.
- Каква е разликата между българското и сръбското първенство?
- Винаги съм казвал, че нивото е приблизително еднакво. В България има 4-5 големи отбора. В Сърбия 7-8 тима са със същите качества.
- Какво научихте от Люпко Петрович - ваш лектор и учител в треньорската професия?
- Изпитвам голямо уважение към Петрович. Той е вдигал като треньор Купата на европейските шампиони, за което винаги ще му свалям шапка. Но може от всеки треньор да научиш по нещо. Такива, които си мислят, че знаят и могат всичко, предварително са загубили работата си.
- Привърженик ли сте на идеята чужди треньори да водят националните отбори?
- Това според мен е погрешно. И в Сърбия, и в България има достатъчно добри специалисти. Ние, балканците, имаме комплекс. Винаги си мислим, че това, което е при другия, е по-добро от нашето. Твърдо съм противник на тази идея.
- Кой европейски отбор ви впечатлява със стила си на игра?
- Тук съм малко пристрастен. Привърженик съм на френската школа. Жерар Улие върши отлична работа в Лион.
Работата на Венгер в Арсенал е пример за всеки треньор. Тези отбори играят винаги по един и същ начин независимо дали побеждават, или губят. Като всеки привърженик на футбола нормално е и да харесвам офанзивния и техничен стил на Барселона.
|