Национален Клуб на Слависта

Форум

Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Сря Май 14, 2025 10:06 pm

Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
 Гледната точка на един чорбар за упадъка на Славия след 1944 
Автор Съобщение
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение Гледната точка на един чорбар за упадъка на Славия след 1944
Прочетох тази статия писана от чорбар по адрес на любимия ни клуб в спорт1бг. , това е неговата гледна точка , според мен е пропуснал да спомене най важното а именно, че партията учредила четирибуквената абривиетура е най големия виновник за "упадъка" на Славия, упадък е в кавички понеже не може 5 от 10 - те номинирани за спортист на годината да са Слависти....., иначе в футбола има и други дори по велики отбори от Славия като Нотингам,Астън Вила които също не са това което бяха, жалкото е че в природата на Българина е заложено желанието винаги да е сред първите-печелившите(върхушката),като не се свени и да сменя клубната си принадлежност, до голяма степен на това отдавам отлива на фенове който има при нас, за мен обаче този процес е временен и тази статия макар и писана от чорбар показва на по малките фенове какъв велик отбор сме , ето я и самата статия, коментирайте..

Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено

Въпросът защо Славия запада след 1944г. очевидно не интересува твърде много феновете на белия отбор. Те не знаят, те не са се задълбочавали в тази тематика и покрай цялата тази апатия на стадиона им в Овча купел присъстват все по-малко и по-малко хора. Те се топят, топят се като белия сняг под животворящите лъчи на мартенското слънце.

Този процес не може да бъде наш проблем. На червените привърженици. Урок да, не и проблем. Урок за това какво трябва да се прави, когото някой се опитва да те притиска, да те мачка, да те души. Урок за енергията, която е необходима в критичните ситуации, за да се изправяш, оцеляваш и съществуваш. Урок и за още нещо. За това кой е срещу теб, какво можеш да очакваш от него и как трябва да се бориш с него.

Клишетата, заклинанията, повърхностните асоциации, в крайна сметка, невежеството, не е нашият път. Той е пътят на онези, които се боят от фактите и историята. Които искат да скрият истината. По тази причина и въпросът за това защо Славия запада след 1944г. не може да бъде даден на базата на голословни разсъждения и предположения. Той трябва да бъде търсен в спомените и свидетелствата на онези, които са живели тогава, които са били част от събитията. Това несложно усилие е единственият начин да разберем какво се е случило, да стигнем до първопричините. Защото за да ти се отвори, трябва да почукаш и за да намериш, трябва да потърсиш.

Славистът Панайот Велев – Нотко описва по следния начин какво се случва със Славия непосредствено след 9 септември 1944г.: "Настъпи голям спад. Бяхме онеправдани. Минавахме едва ли не за фашистки отбор, а в Славия никога не е имало фашисти и богаташи. Ръководеха ни хора като заместник-кмета на София Любен Сокеров, шефа на библиотеката в Съдебната палата Христо Максимов, адвоката Аго Лотев, касиера ни Анев, който беше пенсионер."

Александър Попов – Врабчо на въпроса защо е преминал от Славия в Локомотив отговаря следното: "Принудиха ме двама комунисти от махалата. Предизвикаха ме. Моят брат Жан Попов, роден е преди мене, имаше кафене близо до баня "Мадара", в посока към булевард "Скобелев". В кафенето веднъж влязоха двама "приятели", хора от милицията – бившият играч на "Спортклуб" Борис Раденков и началникът му Владо. Заплашиха брат ми, че ще го пратят на лагер. Нагли до немай къде! Скарахме се. И … напуснах "Славия". "Локомотив" беше работнически клуб, там никой нямаше да ме закача."

Този момент, отборът на Славия безпричинно да бъде направен фашистки отбор, е още по-озадачаващ на фона на това, че първият негов председател е Димитър Д.Благоев – Пальо, малкият син на Димитър Благоев – Дядото. На фона на това, че първият устав на Славия е написан от основателя на социалистическото движение у нас Димитър Благоев и че Георги Григоров, един от основателите на отбора, споделя следното: "В лицето на Дядо Благоев ние намерихме незаменим покровител и другар. И още на първото общо събрание го провъзгласихме за почетен член на клуба." На всичко отгоре в Славия са играли и братята Георги и Генади Никифорови, убити като партизани през 1944г.

Защо, как се получава така, че през 1944г. Славия изведнъж се оказва нещо, което никога не е била, че са забравени историческите личности, които са могли да придадат друго значение на тима в отношението на комунистическата партия? Този въпрос никак, ама никак не е труден. Достатъчно е да направим един прост паралел с настоящето и отговорът ще се появи сам.

Лефски, способността на тези, които са свързани духовно, морално и интелектуално с него, да се ориентират светкавично в обстоятелствата, да покриват на мига изискванията на поредния режим, да търсят реванш и саморазправа с по-силните от тях не на футболния терен, а със средствата на пропагандата, политиката и властта.

Заради тези неунищожими рефлекси и нагласи, два пъти по-успешниият от Лефски Славия в епохата на Царство България след 9 септември 1944г. бе направен фашистки отбор и два пъти по-успешният от Лефски ЦСКА в епохата на социализма – комунистически. За да започнат репресиите. За да бъде обезсилен и обезкървен първо белият отбор, а после и червеният. За да се чуят и гласове за неговото закриване. И всичко това при положение, че точно отборът на другарите Цола Драгойчева, Борис Велчев, Ангел Солаков, Иван Славков и цялата армия от партийни функционери и величия служиха най-предано и най-вярно на комунистическата идея в отминалия строй. Точно те най-старателно и най-непоколебимо изпълняваха всяко едно партийно решение.

И всичко това е добре да се знае. Защото там, в покрайнината на духа, на морала и на съвестта Подуяне, нищо ново няма да се научи и нищо старо няма да се забрави. Там героите навеки ще бъдат едни и същи. Тези, които отговарят за оперативните действия и тези, които отговарят за пропагандата. Без значение дали става въпрос за Славия, ЦСКА или някой друг, в някакъв момент оказал се по-добър от тях.

Петко Суровянски

Изображение
www.zone1913.com

Чет Яну 11, 2007 1:28 am
Профил
Орден "Стара Славия"

Мнение 
Петко Суровянски обича да тълкува и изкривява историята малко както скопските историци, или както дяволът чете евангелието. Статията му е е пълна с факти, които доказват, че отборът ни е съсипан от комунистите, но е много трудно да ме убеди (а и няма как), че говедата носят цялата вина за това, а четирибуквеното отроче на партията е невинно. И може да сравнява сегашните "неуспехи" на цска с нас тогава, когато народният съд им разстреля футболистите разни генерали почнат да влизат в съблекалнята да им обясняват че дори и да вземат 60 точки (при група от 16 отбора и 2 точки за победа), техният основен съперник и любим на управляващите отбор ще събере 61, а техните футболисти ги чакат неприятности. Чак тогава могат да се сравняват с нас, но сега няма нищо такова и статийката на Суровянски е едно от най-наглите неща, които съм чел напоследък и много по-опасна от статията на разни боли синьо-червени мозъци като Жоро Аатанасов и Жаклин Михайлов, защото неговото не е просто избиване на комплекси, а опит да се преиначи историята и да се прехвърли вината. Днес като му прочетох статийката в спорт1.бг ме хвана много силен яд, защото по доста долен начин се опитва да замеси нашият отбор в дребните кавги между говеда и свине. Долу ръцете от Славия! :x :evil:

Чет Яну 11, 2007 4:31 am
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Съветвам ви да избягвате статиите на Суровянски, Атанасов и Михайлов.
Лично мое мнение е, че те са толкова, ама толкова в плен на пристрастията си, че трудно биха могли да бъдат наречени журналисти.

Чет Яну 11, 2007 11:03 am
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Абсолютно си прав! Добра или лоша, Славия си има собствена съдба, която не е редно животните да използват в своите тези за това кой кого... Но колкото и да словоблудстват разни такива драскачи, никога няма скрият негативното влияние на червено-синята мъгла. Дали говедата, дали прасетата, не е важно. Те са си едно цяло.

Чет Яну 11, 2007 11:12 am
Профил
Орден "Стара Славия"

Мнение 
А истина, драги ми Йори е, че просто Славия никога не е била удобна на силните на деня. Какво повече да говорим. Истинският фен все пак ще предпочете потъмнелия блясък на среброто, отколкото фалшивите отблясъци на неръждавейката.

БЕЛИ ОТ ГОДИНИТЕ НЕ ПОТЪМНЕЛИ!

Чет Яну 11, 2007 11:16 am
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
ВЕЛИК ОТБОР ,ВЕЛИКИ ХОРА - КАК ДА ГО ОБЯСНИШ НА ХОРА СЪС ЗАМЪГЛЕН ПОГЛЕД И ЗАТЪНАЛИ В КОМПЛЕКСИ

Чет Яну 11, 2007 11:52 am
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
TVV написа:
Петко Суровянски обича да тълкува и изкривява историята малко както скопските историци, или както дяволът чете евангелието. Статията му е е пълна с факти, които доказват, че отборът ни е съсипан от комунистите, но е много трудно да ме убеди (а и няма как), че говедата носят цялата вина за това, а четирибуквеното отроче на партията е невинно. И може да сравнява сегашните "неуспехи" на цска с нас тогава, когато народният съд им разстреля футболистите разни генерали почнат да влизат в съблекалнята да им обясняват че дори и да вземат 60 точки (при група от 16 отбора и 2 точки за победа), техният основен съперник и любим на управляващите отбор ще събере 61, а техните футболисти ги чакат неприятности. Чак тогава могат да се сравняват с нас, но сега няма нищо такова и статийката на Суровянски е едно от най-наглите неща, които съм чел напоследък и много по-опасна от статията на разни боли синьо-червени мозъци като Жоро Аатанасов и Жаклин Михайлов, защото неговото не е просто избиване на комплекси, а опит да се преиначи историята и да се прехвърли вината. Днес като му прочетох статийката в спорт1.бг ме хвана много силен яд, защото по доста долен начин се опитва да замеси нашият отбор в дребните кавги между говеда и свине. Долу ръцете от Славия! :x :evil:

Или по-накратко: "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"

Чет Яну 11, 2007 12:52 pm
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Присмял се хърбел на щърбел........

Чет Яну 11, 2007 3:35 pm
Профил WWW
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
съгласен съм с всички, но според мен сентенцията на тая статия е именно хамелеонското у Лефски , на всички ни е ясно че това е бил винаги отбора на власт имащите, наща Славия в случая е разменна монета в форумната битка межди синио, червени лумпени, и една идея по начетени фенове, те обаче никога не могат да достигнат нащо ниво, Славист това е синоним на интелект и образованост, и все пак приветствам такива статии, предполагам ще се съгласите че всяко едно споменаване на нашия клуб и предствянето му в подобна слветлина допринася за неговия имидж, а в случая тоя суровянски не е казал нищо лошо за нас.

Изображение
www.zone1913.com

Чет Яну 11, 2007 4:21 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Материалът е насочен срещу ""Левски"". Славия е дадена само за пример, който потвърждава тезата. Цялата истина за нас е тази, включваща и злокобната роля на политбюро и армията, която през годините се изразява в подкрепа на ЦСКА и ""Ботев"" срещу Славия, пращането на пенсионери на доизживяване на Овча купел.
Иначе съм напълно съгласен с тезата на автора, че говедата винаги се изживяват като мъченици. Също така използват много здраво връзките си с медиите, за да налагат изсмукани от пръстите етикети на себе си и на другите.

Чет Яну 11, 2007 8:20 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща