Да направим ли АФК "Славия" (2-ра част)
Автор |
Съобщение |
Васко
Орден "Стара Славия"
|
seth написа: Васко написа: TVV написа: По-добре да фалираме и да почнем начисто, oтколкото "нетърпеливковците" да трябва да търпим още 20 години пълна посредтсвеност, съчетана с по няколко исторически резила на сезон. Всъщност, това предложение кореспондира много с моя въпрос за АФК-то. Явно всички мислят за алтернативи и никой вече не може да търпи това положение. Живота си минава, ние ще си заминеме, след нас не се и очертава да има други, явно вървим към закриване. Въпроса е дали имаме сили и дупе за тези неща. Идеята за АФК не получи подкрепа, но и не беше отхвърлена категорично... догодина сигурно пак ще я пусна. Според мен, Васко, идеята ти беше добра, но много рязко и изведнъж беше поставена на масата. Това обърка хората (вкл. и мен) и на повечето не ни стана ясно какво точно предлагаш. Мисля, че отсега още трябва да се работи в тази насока, за да може до другото лято да се създаде сериозна организация. Не се очертава да имам нужното количство свободни средства, занимавам се с друг спорт, който отрича безцелното пилеене на физическа енергия, но мога да ви помогна организационно и административно за създаването на една стабилна и модерна организация. Пуснал си вече темата, ако искаш да ти рестартирам анкетата само.  Благодаря ти за одобрението сега, защото тогава реакцията ти беше, "Отделянето в АФК би било пагубно". Аз съм си такъв, поставям нещата на масата такива, каквито ги виждам, въпреки че това не винаги е най-добрия начин. Всъщност, аз нищо не предложих, защото идеята ми беше да проверя настроенията на хората. Но си мисля за тази възможност много отдавна, още от преди 10 години. Ние не можем да влияеме на тези хора, които са собственици в момента на клуба, нямаме юридическо право. Може би имаме морално, но кой ще ни го признае - никой. Но и никой не може да ни забрани да се занимаваме отделно и самостоятелно с клуб, който да ни е любим и който да е олицетворение на това което ние искаме, чистота, честност, спортна борба, непреходност на устоите и морала на основателите на Славия. За съжаление, броя на хората, които гласуваха е крайно недостатъчен за сериозни изводи. Ако и други форумци, като теб признаят, че са сгрешили в първото си гласуване, ще има смисъл от рестартирането на анкетата, ако ли не, няма да има смисъл. Не можеме да искаме, всички да са на едно мнение, а когато става въпрос за слависти това е просто изключено. Въпроса е дали би могло да има достатъчно съмишленици на тази идея. Под достатъчно, аз обаче не разбирам десетки, а стотици. Хора които имат възможности, желание и капацитет да се занимават с това. Да се направи клуб от привърженици с висока членска месечна вноска, нещо от сорта на 100лв примерно, не по лев или 5. Няма какво да се лъжем, днес без пари сериозно нещо не може да се направи. Другия вариант е, да се направи на акционерен принцип и да се дават акции според парите, но тогава много лесно ще могат да ни превземат отвън. Отделно от парите, всеки да помага интелектуално и според професионалните си възможности. Имам идея в момента и къде можем да се сдобием с имот за стадион и база на прилична цена, е, не е в кварталите които искаме, дори не е и в старите граници на София, но все пак е в рамките на 20км от центъра. Но без база сме заникъде. Има и нещо друго много важно, ако по някаква причина, дали огнестрелна, дали финансова или каквато и да е друга, утре Славия изчезне от картата на футбола в БГ, какво правим. Ще бъдем крайно неподготвени и ще успеем да се организираме, най-много за някое опело. Да, в "Ботев" успяха засега, но това им коства много усилия, а и всички знаеме каква маса ги поддържа в момента и как стоят нещата при нас. А ако ние, не си губиме времето и започнем да строим нещо, което да получи подкрепата на широката славистка общественост, то много бързо може да заеме мястото на "изчезналата" поради изброените горе причини. В същото време ние, по никакъв начин не им пречиме, даже може в даден момент, да се окажеме катализатор на процес, в който да накараме сегашните собственици, да инвестират пари в отбора, като за гранд на Бг, а не като за средняк и предприятие за печалба, за да се докажат, че при тях е истината. Което пак ще е от полза, защото нашата цел, не е да се цепим и боричкаме за управлението, а Славия да бъде гранда на БГ, каквато е била и не ни интересува, колко ще спечелят собствениците от това. Аз ще се радвам много, ако те печелят, а Славия се бори всяка година да е шампион, но мисля че манталитета им е такъв, че те не могат и не искат да играят за "висока топка", както например го прави Гриша Ганчев, а това лично мен не ме устройва, както и повечето слависти. При всички положения нашето, ще бъде странно сдружение, но така или иначе винаги сме били първопроходци в спорта на БГ, така че няма да се изненадваме от самите себе си, просто ще следваме принципите си. P.S. Не знам, дали това не трябва да се постне в темата за АФК-то, оставям на теб да прецениш.
_________________ КОГАТО БЪЛГАРИЯ СТАНЕ
КАТО БЕЛИТЕ СТРАНИ
СЛАВИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ
|
Чет Авг 26, 2010 8:34 pm |
|
 |
seth
Администратор
Регистриран на: Сря Сеп 24, 2003 4:18 pm Мнения: 13191 Местоположение: SOFIA
|
Технически не е възможно да се ообединяват теми.
Първата тема
_________________ Зачитам чуждото мнение, но рядко го прочитам докрай.
Последна промяна seth на Пет Авг 27, 2010 10:43 am, променена общо 1 път
|
Чет Авг 26, 2010 9:35 pm |
|
 |
Josif
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 5:02 pm Мнения: 1171 Местоположение: у дОма
|
Не си спомням как съм гласувал в анкетата и дали въобще съм го направил, но си мисля, че нещата по този въпрос лека полека ще си дойдат на мястото и много повече хора ще погледнат сериозно на идеята. Въпросът е, че трябва масовост, трябва реклама и какво ли още не, което няма как да стане от днес за утре. За мен това е тема, която не трябва да приключва с анкетка ами трябва да остане отворена и малко по-малко да се развива.
|
Чет Авг 26, 2010 11:19 pm |
|
 |
Viktor4o_Rs
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Съб Фев 23, 2008 5:40 pm Мнения: 7266 Местоположение: Sofia
|
Всичко минава през пари за отбора , които ще се превърнат в титли , купи и мачове в Европа . Ето сега животните са в групите на ЛЕ , ще трупат фенове на стадионите си и популярност , ще приберат яко кинти , медиите постоянно ще говорят за тях , а ние къде сме ? Къде е първият български полуфиналист в европейските клубни турнири - в средата на нищото , заради една долна скапана мутра  Гадно ми е да гледам говедатa и комунистите да играят с европейски грандове , а ние да падаме вкъщи от Калиакра баси ...
|
Чет Авг 26, 2010 11:20 pm |
|
 |
itso
Орден "Стара Славия"
|
 Re: Ð’ търÑ
[quote="ВаÑ
|
Пет Авг 27, 2010 1:11 am |
|
 |
TVV
Орден "Стара Славия"
|
И аз не помня как гласувах, обаче идеята ми харесва, защото никога няма да спра да съм славист, но същевременно ми става все по-трудно да се асоциирам с посредствения отбор, треньорите простаци и футболистите лекета, т.е., продуктът, който Дебелият ми предлага като на фен.
Ако бъде учереден аматьорски отбор както Васко е описал, с удоволствие ще си платя членския внос от сто лева. Ако пък бъде учередено АД, тогава бих си купил акции и на по-голяма стойност, особено след като видя утвърден бюджет за построяване на база и т.н.т.
Като фенове, сигурно няма да можем да съберем капитал по-голям от няколко стотин хиляди лева, и това в най-оптимистичния вариант. Това като бюджет не знам какво ни отрежда, сигурно нещо от сорта на В група като максимум. Обаче все повече почвам да си мисля, че ще ми е по-интеесно да следя отбор дори и в долните дивизии, но който играе футбол според възможностите си и около който няма съмнения за уговорки и в който и аз ще имам някакъв дял, бил той и само миниатюрен финансов пред алтернативата, която ни е до болка позната от последните 15 години.
|
Пет Авг 27, 2010 2:51 am |
|
 |
Chelsea_69
Орден "Стара Славия"
|
Естествено, че не.Такова нещо е обречено на провал.За това начинание трябва да сме поне половината град, а не 58 човека.
_________________ Стевицаааа, вади го тоя, беееее
|
Пет Авг 27, 2010 10:50 am |
|
 |
makaveli
Орден "Стара Славия"
|
Chelsea_69 написа: Естествено, че не.Такова нещо е обречено на провал.За това начинание трябва да сме поне половината град, а не 58 човека.
+1
не не и пак не.... това не е като да се запишеш във форумната лига... и не ми казвайте, че ще се асоциирате повече с новия клуб отколкото със стария...ето преди във в групите имаше и други Славии...е станете от тях...ама вече ги няма защото футболен клуб не се прави току тъй!!
|
Пет Авг 27, 2010 2:09 pm |
|
 |
seth
Администратор
Регистриран на: Сря Сеп 24, 2003 4:18 pm Мнения: 13191 Местоположение: SOFIA
|
Никой никъде не казва, че привържениците на новия клуб няма хич да се асоциират с ПФК-то и като фенове няма да го подкрепят.
По новите идеи на Васко бих казал, че АД с винкулирани поименни акции е най-доброто решение. Общото събрание решава на кого може да се продава, така превземането отвътре е доста трудно. Другото най-добро решение е масова организация с членски внос от 1 до 1000 лв месечно.
Според мен няма да се появят много на брой хора, които да дадат някаква сума от порядъка на 1200 - 2000 лв годишно. Може да се получи така, че да се сдобием с 5-6 акционера, които да дадат по 20-30 000 и останалите пак отиват в трета глуха при вземането на решения и се получава същата ситуация като сега - дори репликите на мажоритарните собственици ще са същите.Затова трябва да се осигури масовост и всеки според финансовият принос да участва във вземането на решенията. Всеки 10 , или 50, но не повече от 100 лева на годишна база осигуряват един глас в общото събрание. Примерно събират се 200 000 лв, всеки 100 лв носят 1 глас, имаме общо събрание с 2000 гласа. Х е дал 1000 лв - има 10 гласа, У е дал 100 лв - има 1 глас и пр. Може дребните собственици, които нямат и 1 глас да се обединяват във фракции и така техните пари също ще се асоциират към гласоподаването.Така горе - долу действат испанските клубове.
Трябва да се реши и къде да бъде базата (колко души ще идват извън София, как да идват и пр.), в коя група да се включи отбора (от Б окръжна до Югозападна В, а защо не и в Б, ако се събере финансов ресурс и се купи лиценза на някой клуб с права за Б група). не е лошо да привлечем за лица на новия клуб хора, които са обидени от мутрите - Кано, Чаво, Жужо - има много такива.
Има доста неща върху които да се мисли и ако искаме да има АФК ПФК или изобщо ФК за следващия сезон трябва да почваме от сега.
_________________ Зачитам чуждото мнение, но рядко го прочитам докрай.
|
Пет Авг 27, 2010 2:37 pm |
|
 |
Chelsea_69
Орден "Стара Славия"
|
Кой ще даде 100 лева членски внос  Вихурата ли  Давайте я малко по-сериозно.Не разбирам защо се хабите въобще по тая тема 
_________________ Стевицаааа, вади го тоя, беееее
|
Пет Авг 27, 2010 2:49 pm |
|
 |
|