Избори за Европейски парламент
Избори за Европейски парламент
Автор |
Съобщение |
Josif
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 5:02 pm Мнения: 1171 Местоположение: у дОма
|
Божо написа: Нормално е феновете на Славия да имат достатъчно мозък в главата си, за да не гласуват за червените престъпници.
Да ви ЕБА и славистката толерантност!
Ако вотът беше мажоритарен аз си имам кандидат, но сега няма да гласувам. Толкова, колкото България е крадена от сини, не е крадена и от турците дори. Не защитавам червените продажници. Но такива отговори, писани все едно от коне с капаци, аз не разбирам и не приемам за славистки.
Говорите за политика все едно говорите за ""Левски"" и ЦСКА.
_________________ 100
|
Съб Май 05, 2007 6:04 pm |
|
 |
seth
Администратор
Регистриран на: Сря Сеп 24, 2003 4:18 pm Мнения: 13213 Местоположение: SOFIA
|
Не разбирам защо са тези плачове за мажоритарен вот, след като има възможност за фаворизиране на личност и пренареждане на листата при 15% гласове за даден кандидат от една листа. Това де факто си е мажоритарен вот.
Що се отнася до "късането на обувки", това също е логически неиздържано поведение или поне не може да бъде аргументирано по такъв начин. Ясно е, че 18 души ще бъдат избрани за евродепутати. Който не отиде да гласува, подкрепя еднакво всички партии. Неподаденият глас увеличава резултатите на всички пропорционално. Би било логично, ако при ниска активност част от депутатските места оставаха празни. Примерно гласуват 50% от избирателите - вкарваме 9 депутата от 18 възможни. Сега няма голямо значение колко е активността, след като така или иначе бройката ще се попълни.
|
Съб Май 05, 2007 7:59 pm |
|
 |
Josif
Орден "Стара Славия"
|
bodzhov_zv, ако беше прочел за различните теории за народен, национален и държавен суверенитет толкова, колкото аз съм чел и ти нямаше да искаш да гласуваш. Ако знаеше от къде тръгва идеята за делегираната власт и какви са основните принципи на депутатската длъжност в зародиш и ти щеше да мислиш като мен. Дрънкайте си, колкото искате, че трябвало да се гласува и поне да изберем по-малкото зло!
А на това, че Цитат: де факто си е мажоритарен вот.
мога само да се изсмея. По-хубаво разучи различните модели в света на избирателните системи и техните вариации. Иначе си прав, че има вмъкнат елемент от мажоритарния вот, но това далеч не прави тези избори, избори проведени по мажоритарната избирателна система.
_________________ 100
|
Съб Май 05, 2007 8:15 pm |
|
 |
seth
Администратор
Регистриран на: Сря Сеп 24, 2003 4:18 pm Мнения: 13213 Местоположение: SOFIA
|
Josif написа: bodzhov_zv, ако беше прочел за различните теории за народен, национален и държавен суверенитет толкова, колкото аз съм чел и ти нямаше да искаш да гласуваш. Ако знаеше от къде тръгва идеята за делегираната власт и какви са основните принципи на депутатската длъжност в зародиш и ти щеше да мислиш като мен. Дрънкайте си, колкото искате, че трябвало да се гласува и поне да изберем по-малкото зло! А на това, че Цитат: де факто си е мажоритарен вот.
мога само да се изсмея. По-хубаво разучи различните модели в света на избирателните системи и техните вариации. Иначе си прав, че има вмъкнат елемент от мажоритарния вот, но това далеч не прави тези избори, избори проведени по мажоритарната избирателна система.
Четенето на теории само по себе си нищо не означава. Трябва нещичко да влиза и в главата, иначе няма особено голям смисъл.
За мажоритарните избори може да се говори много. След като толкова добре си разучил моделите, какво ще кажеш за системата във Великобритания и положението на ЛДП там? Защо често се случва тази партия да е на второ място по брой получени гласове, но винаги да има по - малко представители от торите и лейбъристите? Честно ли е втората по големина политическа прослойка (разглеждана като съвкупност от политици и избиратели) да има незначително влияние в политическия живот?
Депутатите, избирани мажоритарно, априори не са толкова партийно ангажирани, но пък при тях много по - лесно става обвързването с групови и корпоративни интереси. Мажоритарната система в чист вид улеснява единствено лобистите. При пропорционалната система също се наблюдават подобни моменти, но партийните централи контролират процесите и се стремят да ги вкарат в по - приемливи рамки.
Промяната на една избирателна система с друга не носи повече демократичност или недемократичност. Пропорционалната система осигурява представителност, която е максимално точна с политическите нагласи. Мажоритарната система по презумпция осигурява директна представителност на избирателите в парламента, но при една калпава съдебна система като нашата, депутатите биха били представители на интересите на определен кръг хора. В момента липсата на класическо партийно представителство при формирането на институциите би се отразил пагубно на обществото.
|
Съб Май 05, 2007 8:59 pm |
|
 |
Божо
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:56 pm Мнения: 2004 Местоположение: София
|
Josif написа: Божо написа: Нормално е феновете на Славия да имат достатъчно мозък в главата си, за да не гласуват за червените престъпници. Толкова, колкото България е крадена от сини, не е крадена и от турците дори.
Отиди в кой да е курорт, разгледай хотелите и провери собственост на мафиоти близки до кои партии са!
Направи същото с веригите магазини!
Виж чии са предприятията!
Провери кой държи транспортните фирми!
Чии са медиите?
Провери всички свери на бизнеса и после пак ела да ми говориш подобни глупости!
Ах, колко далече е 1996!!!
_________________ 1913
|
Съб Май 05, 2007 9:44 pm |
|
 |
C/\ABuCTA
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 3:11 pm Мнения: 2142 Местоположение: Под полите на Витоша
|
Божо написа: Josif написа: Божо написа: Нормално е феновете на Славия да имат достатъчно мозък в главата си, за да не гласуват за червените престъпници. Толкова, колкото България е крадена от сини, не е крадена и от турците дори. Отиди в кой да е курорт, разгледай хотелите и провери собственост на мафиоти близки до кои партии са! Направи същото с веригите магазини! Виж чии са предприятията! Провери кой държи транспортните фирми! Чии са медиите? Провери всички свери на бизнеса и после пак ела да ми говориш подобни глупости! Ах, колко далече е 1996!!!
ХАХАХАХА!!!! Червените са навсякъде!!! Бягай, Петка! Стига бе свали си сините очила. И да ти кажа, че аз не съм обучаван от ничия журналистика. Аз съм безпартиен и всеки път когато гласувам сам си преценявам за кои и защо. Аз винаги наблюдавам нещата които стават и сам си правя съответните изводи. Номера е да можеш да мислиш сам , а не ааа те червените 45 години ни измъчвали значи са лоши, сините доидоха да ни оправят и за това сега сме в ЕС значи са добри. Да ама при какви условия сме сега в ЕС и от кого са подписани, а сестрите в Либия просто да не говорим там преводачката външен министър как реагира в началото... Ето така аз сам си вадя изводи от история, истории и неща които се случват пред очите ни.
Иначе, Josif, не си прав , че не трябва да се гласува. Точно защото хорате не гласуват за това дпс взима толкова проценти. Ако всички българи си пускаха гласа , ако ще с частни самолети да ги караха от турция дпс щеше да взима максумум 5-6 %.
МИСЛЕТЕ, ХОРА!!!!
Пон Май 07, 2007 1:28 pm |
|
 |
Josif
Орден "Стара Славия"
|
Божо, супер, пич, знаех си че ги знаеш конспирациите. Viva Богдана Карадочева!
bodzhov_zv вече ти казах какво да направиш, а колкото до предложението ти да обсъждам избирателната система в страна с двукамарен парламент, не благодаря.
Само ще ти кажа, че да се покриеш в огромната маса на партията е много лесно и дава доста възможности за облагодетелстване, при мажоритарния вот това е доста опасно!
_________________ 100
|
Пон Май 07, 2007 4:51 pm |
|
 |
FeverNew
Администратор
Регистриран на: Чет Окт 30, 2003 4:29 pm Мнения: 2355 Местоположение: София
|
Ето и официалните резултати от изборите (НетИнфо.бг):
Цитат: Средните резултати за страната сочат, че за партия ГЕРБ са гласували 412 155 избиратели в цялата страна. Социалистите са подкрепили 405 521 български граждани, за ДПС - 382 341 души, за "Атака" - 268 781 българи и за НДСВ - 118 857 избиратели.
Под бариерата остават СДС с 4,73% и под 90 000 гласа в цялата страна, и ДСБ с 4,35% и 82 000 пуснати за тях бюлетини.
Скоро ще се махна от тази държава с този жалък аптичен и безразличен народ. ДПС трябваше да спечели за да е по-звучен шамарът. Това е нетърпимо, направо нереално...
|
Пон Май 21, 2007 2:27 pm |
|
 |
venci_1913
Модератор
Регистриран на: Вто Дек 20, 2005 8:27 pm Мнения: 3452 Местоположение: Sofia
|
Josif написа: Божо написа: Нормално е феновете на Славия да имат достатъчно мозък в главата си, за да не гласуват за червените престъпници. Да ви ЕБА и славистката толерантност! Ако вотът беше мажоритарен аз си имам кандидат, но сега няма да гласувам. Толкова, колкото България е крадена от сини, не е крадена и от турците дори. Не защитавам червените продажници. Но такива отговори, писани все едно от коне с капаци, аз не разбирам и не приемам за славистки. Говорите за политика все едно говорите за ""Левски"" и ЦСКА.
аве ти да не си турчин ве  5 века под турско робство да не са ти малко та да искаш още да те командват
_________________ Славия София 1913
Венцеслав Стефанов ,Борислав Константинов,Веско Събев ВЪН ОТ СЛАВИЯ СОФИЯ
|
Пон Май 21, 2007 2:54 pm |
|
 |
service_crew
Модератор
Регистриран на: Чет Сеп 29, 2005 12:00 am Мнения: 3232 Местоположение: Гетото
|
Жалко че ДПС не може да бъде изместена толкова лесно от политическата сцена в БГ ! Радвам се че поне този път нямаше туристи от Турция да гласуват за тези кретени !!! Аз гласувах вчера само поради 1 причина - против ДПС !!! Явно Турското робство косвенно продължава да тегне над България !!! А относно ниските проценти от НДСВ , СДС , ДСБ никак не ме изненада , мисля че хората се опариха достатъчно вече от тях !!!
Пон Май 21, 2007 3:27 pm |
|
 |
|