История на опита на турците да превземат крепостта МракаРоксолана - Павло Загребелни
Султанът отговаряше на Роксолана, като й съобщаваше как превземал къзълбашките крепости, как влязъл в столицата, как продължил нататък по пътищата, по които е минавал самият Искендер, как преживял една ужасна нощ край изоставената древна крепост Мрака.
Няколко дни войската вървяла през студена мъгла и тъмен здрач, докато се озовала в мрачна планинска клисура, и уморените войници заспали в шатрите, между които били запалени хиляди огньове. Изведнъж малко преди полунощ над стана се извил дяволски смерч и се впил като някаква огромна въздушна пиявица в земята. Всички шатри освен султанската били само в един миг разкъсани и пръснати на всички страни. Смерчът поглъщал дори хора, животни и оръжие — всичко, което се изпречвало на пътя му. А когато преминал, след него в клисурата нахлули потоци студен въздух, град и лед. От недрата на планината проечал зловещ рев, там се пробудили и изскокнали всички черни демони от пъкъла, и между хората се понесъл тътен, предвещаващ опасност и всяващ ужас.
Хората замръзвали. С жалостен рев загивали камилите. Снегът не валял, а просто затрупвал войниците, хората, мулетата и всичко наоколо. Турците уплашено се притискали един към друг и молели Аллаха да ги спаси от горските демони, пробудени от къзълбашите.
Сам султанът уплашен се спотайвал в разкошната си шатра, мислейки, че за първи път в борбата за чистата вяра небето му дава такъв зловещ знак. Когато на следващата сутрин се показало слънцето, всички видели, че снегът е червен, сякаш залян с кръв, и оцелелите се втурнали да бягат от тази страшна клисура. Минавали през непроходими места, където змиите били повече от растенията, а от планината попаднали в тресавищата на Струма, затъвали в тях и гинели с хиляди.
Великият везир обвини за всичко Скендер челеби, макар че кой ли би могъл да се бори със стихиите?
XEPO написа:
Lola написа:
Аз подозирам, че ще се събудя в с. Говедарци...
Аз пък съм сигурен,че ще се събудя във "Враня стена"
snege написа:
поясни...нещо не вдявам
XEPO написа:
Ми то не всичко е за вдяване от всички
snege написа:
е щом е такава няа любопитствам...
Lola написа:
Херо, и аз не съм много наясно - през Говедарци съм минавала за малко, иначе съм зимувала там като дете, ама беше ужасно диво.
Но сега ми е любимо място, особено на завоя край реката. Какво е "Враня стена"?
siachoke написа:
Айде и аз да не остана по-назад

)

)

) да питам?

siachoke написа:
Чакай,открих:легенди
Една от легендите за името на Враня стена гласи, че когато турците се мъчели да превземат селото местното население оказвало толкова голяма съпротива, че отчаяните османци са възкликнали-враня стена (вранйе дувар), което преведено от турски означава черна, силна стена. Тази легенда ни показва колко смели и непримирими са тамошните хора Село Враня стена се намира в планински район.Неговите 22 махали са пръснати по северния склон на Земенска планина и по южния склон на Рудина планина, които от своя страна са част от среднопланинската облат Краище в югозападната част на страната. По-голямата част от селото е съсредоточена в плодородната долина на р. Треклянска, известна още като Коритото.