Филология, лингвистика и още нещо
Автор |
Съобщение |
matador
Напреднал
|
 допълнение
А, да – казва се “родом”, когато родът ти е от някъде, но не и ти самият. Например баба ти и майка ти са от някъде - примерно македонските поселения, но ти си роден в София – тогава си родом македонец. Оттам идва и “родом” (род-ом, старата форма е “род”-ам)
А когато е роден в Самоков, той просто е роден в Самоков, не е родом от там.
|
Пон Юни 26, 2006 10:57 am |
|
 |
seth
Администратор
Регистриран на: Сря Сеп 24, 2003 4:18 pm Мнения: 13208 Местоположение: SOFIA
|
 Re: допълнение
matador написа: А, да – казва се “родом”, когато родът ти е от някъде, но не и ти самият. Например баба ти и майка ти са от някъде - примерно македонските поселения, но ти си роден в София – тогава си родом македонец. Оттам идва и “родом” (род-ом, старата форма е “род”-ам) А когато е роден в Самоков, той просто е роден в Самоков, не е родом от там.
"Роден в" и "родом от" са синоними в смисъла, вложен от мен, според речниците на Нанов. Сега не ми се дават линкове към официални текстове в които това е използвано. Пък и това не е училище.
Не съм "Богов", не знам откъде ти хрумна. А, да... Обръщай се към мен с ника, с който участвам тук.
|
Пон Юни 26, 2006 12:55 pm |
|
 |
matador
Напреднал
|
 Харесваш ми, bodzhov_zv!:)
Харесваш ми, защото винаги си последна инстанция. И няма мнение, след което ти да не се изкажеш – това е супер. Някой да напише нещо, ти – веднага: “това е така, но това – не! И я вземете да ме слушате всички!”.
Обичам гениите, които учат света. А между другото, защо наистина не отвориш частно училище?
|
Пон Юни 26, 2006 1:46 pm |
|
 |
C/\ABuCTA
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 3:11 pm Мнения: 2142 Местоположение: Под полите на Витоша
|
Пон Юни 26, 2006 2:11 pm |
|
 |
Xunep`ToH4e
Орден "Стара Славия"
|
не се караите,биите се 
|
Пон Юни 26, 2006 2:31 pm |
|
 |
seth
Администратор
Регистриран на: Сря Сеп 24, 2003 4:18 pm Мнения: 13208 Местоположение: SOFIA
|
 Re: Харесваш ми, bodzhov_zv!:)
matador написа: Харесваш ми, защото винаги си последна инстанция. И няма мнение, след което ти да не се изкажеш – това е супер. Някой да напише нещо, ти – веднага: “това е така, но това – не! И я вземете да ме слушате всички!”. Обичам гениите, които учат света. А между другото, защо наистина не отвориш частно училище?
И без това темата за трансферите е голяма, излишно е да я флуудваме допълнително.
Това, че си казвам мнението, не означава, че съм някаква инстанция. Просто не мога да приема някакви такива реплики и дуплики, които не почиват на реални факти- "този е продажник", "онзи не е", "пише се така, а не иначе", "Рангелов не струва". Човек трябва да се обосновава, иначе нещата олекват.
Може и да съм отворил школа, откъде знаеш? Ще те поканя за учител по физическо:D
|
Пон Юни 26, 2006 4:01 pm |
|
 |
C/\ABuCTA
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 3:11 pm Мнения: 2142 Местоположение: Под полите на Витоша
|
 Re: Харесваш ми, bodzhov_zv!:)
bodzhov_zv написа: Това, че си казвам мнението, не означава, че съм някаква инстанция. ... Човек трябва да се обосновава, иначе нещата олекват.
Ами ако някой каже , че Рангелов не струва , той също просто си казва мнението. Живеем в държава , в която има свобода на словото и всеки може да каже или напише каквото си иска без да трябва да се обяснява на никого за това. Точка по въпроса.
Вто Юни 27, 2006 2:14 pm |
|
 |
lureno19
Модератор
Регистриран на: Нед Яну 15, 2006 7:33 pm Мнения: 2637 Местоположение: Sofia, Geo Milev
|
Аз също искам критиките към футболистите да са обосновани. Защо не струва, къде са слабостите на дадения футболист, кой да играе вместо него и т.н.
Сря Юни 28, 2006 1:44 am |
|
 |
saxoneca
Напреднал
|
еми всеки си има право на мнение и всеки си го упражнява тва право с пълна сила. читателите четат мненията и си предценяват кое е така и кое не е. не виждам къв е проблема.
|
Сря Юни 28, 2006 9:34 am |
|
 |
C/\ABuCTA
Орден "Стара Славия"
|
lureno19 написа: Аз също искам критиките към футболистите да са обосновани. Защо не струва, къде са слабостите на дадения футболист, кой да играе вместо него и т.н.
Ами добре според мен Ангел Стойков не струва! Съгласен ли си с мен? Или първо искаш да изгледаш някой негов мач?
Сря Юни 28, 2006 12:33 pm |
|
 |
|