bodzhov_zv написа:
Египтяните имат доста по - различни антропологични белези от "приятелите им отсреща". Щом си толкова запознат с Египет, значи си наясно, че там се говори т.нар. египетски арабски, който е национален и се различава в голяма степен от класическия арабски език (който пък от своя страна е официален, но почти не се използва).По етимология и синтаксис произлиза от древноегипетския, коптския, берберския езици и иврит.
Това е факт и си прав, че на арабски един сириец трудно ще се разбере с един мароканец примерно, но от друга страма и сърбите едва ли биха разбрали нещо на полски. В Египет всяка година заедно със западните туристи идват и много такива от Саудитска Арабия и се оправят перфектно, както нашите туристи на Охридското езеро.
bodzhov_zv написа:
Египтяните и всички северноафрикански народи са успели да формират нации, докато на Арабския полуостров за такива трудно може да се говори.
Оман не са ли нация, при това една от най-старите в региона? А това, че всички араби на полуострова не са обединени в една държава (и съответно нация) го дължим на британците, които са спряли ибн Сауд, който е бил на път да го осъществи, до голяма степен от страх за Египет.
bodzhov_zv написа:
Но отново избихме на нефутболни аргументи във футболна тема. нещо типично за слабите на тема футбол.
Ти се заяде за арабите, а междувременно така и не пожела да споделиш с какво Египет са новатори във футболно отношение. А това че нямат успехи на ниво световни първенства е факт, с който наистина не може да се спори.
bodzhov_zv написа:
Египет е заслуженият африкански шампион, който смачка конкуренцията на скъпоплатените звезди на европейските клубове.
Това никой не го отрича. Но за мен си остават скучни, както са ми скучни Парагвай например.
bodzhov_zv написа:
Замалек са четвърти в местното първенство, но вездесъщият Амр Заки и компания не са се отказали от надпреварата.
Щом са египетската Славия, пожелавам им успех на всички фронтове.
bodzhov_zv написа:
За египтеският национален отбор остава да започне успешно световните квалификации, които не съвпадат със следващото Афро, както погрешно се спомена по - горе.
"Фараоните" са в предварителна група с отборите на ДР Конго, Малави и Джибути. мачовете са през май и юни тази година.
Приемам поправката за квалификациите - просто го чух от приятел от КИВ. Явно той се е объркал или аз не съм го разбрал правилно. В предварителната група Египет не трябва да има проблеми, във вторите групи е истината. Миналите квалификации имаха ужасен късмет, може би този път ще им се паднат по-леки съперници.