Национален Клуб на Слависта

Форум

Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Сря Май 07, 2025 12:44 pm

Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
 чужденците в НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР? 

"За" или "Против"...
"за" чужденци в националния отбор 39%  39%  [ 9 ]
"против" чужденци в националния отбор 61%  61%  [ 14 ]
Общо гласове : 23

чужденците в НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР? 
Автор Съобщение
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
И понеже другите са маскари, дай и ние да станем. Кой ще ми гарантира процентите? преди години в клубовете можеха да играят по трима чужденци, сега виж какво стана! Съвсем естествено е, че ако не вземем мерки сега след 10 години националните отбори на 90% от държавите ще се състоят от по 7-8 бразилци и 3-4 африканци, защото там се раждат талантите. Ако децата на Вагнер и Силва се родят тук, ходят тук на училище, говорят български, тяхното знаме е "бяло, зелено и червено-то", то тогава те няма да са повече чужденци, въпреки различния цват на кожата си. Аз познавам много тъмнокожи холандци, но те са холандци, също и футболистите, които играят в националния отбор на Холандия. Те са родени там, те говорят езика, те нямат друга родина. Корени имат, но друга родина - не. Разликата е много голяма.

Пон Май 08, 2006 6:20 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Конституцията и Законът за Българското гражданство не правят разлика между българските граждани. Щом го имат, могат да се ползват със всички права като такива, независимо от това къде са родени, какво училище са учили и т.н. Държавата не може да лиши своите граждани от права и да им вмени задължения на базата на етнически произход, религия, раса, пол, възраст и т.н. Едно от тези права е това да представляваш страната, на която си гражданин, в спортни състезания. Българският конен спорт се представя по света от Саманта Макинтош. Без нея такъв няма да има, защото тя влага много лични средства в развиването му. Защо да не я подкрепям?
В случаите, които си цитирал (за клубовете), става въпрос за чужденци, които не са граждани на съответните държави.

Последна промяна seth на Пон Май 08, 2006 6:33 pm, променена общо 1 път

Пон Май 08, 2006 6:26 pm
Профил WWW
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
bodzhov_zv написа:
Конституцията и Законът за Българското гражданство не правят разлика между българските граждани. Щом го имат, могат да се ползват със всички права като такива, независимо от това къде са родени, какво училище са учили и т.н.
В случаите, които си цитирал (за клубовете), става въпрос за чужденци, които не са граждани на съответните държави.

Така е, разбира се, но нали ти е ясно, че това са паспортни формалности направени с цел да се вкара някой играч в отбора, за да бъде продаден по-скъпо или по-вероятно, защото мачове в някой национален отбор вдигат цената на играчите. Но тези хора на практика не са българи, те могат да играят за България, защото имат финансова изгода от това, а не защото в сърцето им гори огънят на българската кръв и желанието "България да пребъде".

Пон Май 08, 2006 6:32 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Така е, казал съм го и в първия пост- българското гражданство трябва да се придобива при определен ред и без изключения, но това е трудно доказуемо с факти. Примерно в съда...

Пон Май 08, 2006 6:34 pm
Профил WWW
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
bodzhov_zv написа:
Така е, но това е трудно доказуемо с факти. Примерно в съда...

Сърцето често се ръководи от неписаните закони. Аз не казвам, че е забранено на фиктивните носители на паспорти да играт за националният отбор на България, а само, че не е редно, защото така се опорочава идеята на междунационалното съперничество, защото накрая всички държави ще бъдат представени от еднакви състезатели, по-богатите федерации ще си купят Роналдиньо и Роналдо, по-бедните - Вагнер и Силва, а най-бедните - Вава и Жуниван.

Пон Май 08, 2006 6:38 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
В някои от случаите ще трябва да изплатят огромни обезщетения на Бразилската футболна федерация, защото имат официални мачове за Бразилия.
А тези, които нямат, ще заиграят, ако са по- добри. Предлагам да не подкрепяме двойката Денкова/Стависки, защото 50% са руснаци, които са дошли тук за пари и са получили паспорти фиктивно и набързо :D

Пон Май 08, 2006 6:47 pm
Профил WWW
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Макс няма да стане българин, колкото и да ни се иска. Ако го попиташ за себе си, какво мисли, ще ти отговори, че той е руснак със златен медал, просто малко преоблечен. Същото се отнася и за Назарян. Естествено и нашите, които бяха принудени да целуват пред цял свят герба на Катар. Когато нашите две момчета, волейболисти забиваха топката в полето на България, бележейки точки за Италия се чувствах крайно неприятно.
Представи си примерно ти по някакво стечение на обстоятелствата да трябва да се състезаваш в някаква област срещу България, би ли го направил?

Пон Май 08, 2006 6:58 pm
Профил
Пристрастен

Мнение 
важното е българското знаме да се вее на пилоните на състезателните съоражения, да се вдига при награждаванията и да се чува българския химн. който успее да направи едно, две или всичките от тези три неща, значи ме е накарал да се чувствам горд като българин и е налял очите ми със сълзи на радост. за мене имат значение тези три неща, а не как окончава фамилията на състезателя- на -ов, -ев, -ин, -ски, -сон и т.н. да не се увличам в изброяване. кожата, паспортите и етцетера не ги гледам. гледам как се състезават и стискам палци за нашия герб.

Пон Май 08, 2006 7:09 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Божо написа:
Макс няма да стане българин, колкото и да ни се иска. Ако го попиташ за себе си, какво мисли, ще ти отговори, че той е руснак със златен медал, просто малко преоблечен. Същото се отнася и за Назарян. Естествено и нашите, които бяха принудени да целуват пред цял свят герба на Катар. Когато нашите две момчета, волейболисти забиваха топката в полето на България, бележейки точки за Италия се чувствах крайно неприятно.
Представи си примерно ти по някакво стечение на обстоятелствата да трябва да се състезаваш в някаква област срещу България, би ли го направил?

Назарян е далеч по-българин отколкото арменец.
Свидетел съм бил как целува българския герб и развява българския флаг без никой да го принуждава. Недоволстваше, че не беше избран няколко поредни години за спортитст номер 1, а оставаше втори или трети. Държеше да покаже на българите, че се съзтезава за България. От Назарян по-голям българин сред "чужденците", а и сред много българи - здраве му кажи.

Макс има българско гражданство и е българин. Неколкократно се изкава остро срещу неговите "колеги" съдии от Русия например. Реакцията му на ОИ след кражбата на медала им при оценяването беше красноречива и еднозначна, насочена срещу руските съдии. Разбира се, че е и руснак, това никой не го оспорва. Но щом е предпочел да се състезава за държава като България - това заслужава само адмирации и респект!

А пък "италианските" волейболисти от български произход - наистина ли мислиш, че са се чувствали неприятно? Толкова пари им кихат, а играят в може би волейболната нация номер 1 в света, заедно с Бразилия и Сърбия.

Аз не мога да разбера защо ти е толкова трудно да приемеш тези състезатели? Сам видях колко се кефеше на успехите на Албена и Макс, опита да организираш хора да ги посрещат на летището и пр. Всичко това те го правят за България, доказателство са им шоутата в Зимния дворец, от които надали ще си избият парите за наема на залата например. Направиха го заради феновете си. Дори само те са явен пример за това, че има място за добри, доказали се състезатели от чужбина, които искат да защитават българския флаг.

Пон Май 08, 2006 7:22 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Божо написа:

Зависи. Ако ми се даде шанс да се състезавам за България, никога няма да се състезавам за друга страна. Ако не ми се даде шанс и на моето място пратят някой некадърен и невеж връзкар, тогава точно срещу него ще дам всичко от себе си, за да го срина. Така ще помогна и на България да изчисти некадърниците, които са ме пренебрегнали и са проиграли възможността на България да спечели.
За Стависки си много прав! Така е с всички натурализирани състезатели. За тях България е трамплин, за нас те носят успехи- сделка! Но това не означава, че не трябва да ги подкрепяме и да се радваме на успехите.
За футбола си много прав- там досега нито един от натурализираните не е направил нещо съществено. От друга страна изяждат местата на по- добри играчи.

beli_bogove написа:
важното е българското знаме да се вее на пилоните на състезателните съоражения, да се вдига при награждаванията и да се чува българския химн. който успее да направи едно, две или всичките от тези три неща, значи ме е накарал да се чувствам горд като българин и е налял очите ми със сълзи на радост. за мене имат значение тези три неща, а не как окончава фамилията на състезателя- на -ов, -ев, -ин, -ски, -сон и т.н. да не се увличам в изброяване. кожата, паспортите и етцетера не ги гледам. гледам как се състезават и стискам палци за нашия герб.

Добре казано! Така мисля и аз.[/quote]

Пон Май 08, 2006 7:26 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща