Автор |
Съобщение |
KingDim
Пристрастен
|
 Защо съм славист
Тема за размисъл. За тази тема ме подсети следната публикация
Да си славист - то е настройка на духа!!! Защо Славия е отбор?!?
Ето моят отговор за всички, на които им е чудно защо съм фен на този отбор
Събудих се след Нова година в 9.00 часа и първото нещо, за което се сетих беше случката зад президенството (Ротондата). Първото нещо, което силно казах на глас в Новата година, бе името на моя любим отбор "Славия". Хората около мен гледаха почудени, но започнаха да ми кимат приятелски. Дори и младеж от съседната компания започна да вика с мен - "СЛАВИЯ, СЛАВИЯ"!!! Огледах се в навалицата наоколо и не чух някой да вика "Лефски" или "Це-СЕ-КА". Защо??
Защото първия официален футболен клуб с Учредително събрание и устав в София е "СЛАВИЯ".
Защото Учредителното събрание се е състояло в читалище зад Съдебната палата на 10 април 1913г., а не се е провело в кондурджийницата или кръчмата в село Подуене, сега квартал на София, с неясна не само дата, а и година - все още не се знае дали това е станало през 1911 или през 1914. Поне не се знае до ден днешен. Защото уставът на "СЛАВИЯ" е написан от Димитър Благоев(дядото), познавате го, ако ли не, това е първия социал демократ в България. А на фк."ЛЕФСКИ" от Петър Атанасов, а може би Анастасов - дори и аз не зная кой е.
За ЦСКА и дума да не става, този отбор няма устав, има УКАЗ!!!!
Славия е отбор на студенти, учители, лекари, занятчии, адвокати, прогресивни и мислещи работници. Такъв и ще си остане.
Фк "ЛЕФСКИ" е отбор на принц Кирил, каруцари, журналисти, кръчмари, полицаи, милиционери, политици и... С една дума - отбор на властта. Преди ДЕВЕТИ - царски, до "Априлския Пленум"- фашистки, по късно - милиционерски. След ДЕСЕТИ - седесарски.
ЦСКА - отбор на военни, търговци, партийци, чиновници, бакали и руснаци. Отбор + партия + власт = ШАМПИОНИ В КНИГАТА НА "ГИНЕС"(АШКОЛСУУН, ЕВАЛЛЛААА....)
А сега малко обяснения на епитетите, използвани за отборите:
"СЛАВИЯ": "Евреи"- защото е единственият отбор, който през годините на фашизма е скрил евреите от своя отбор и не е дал списък в участъците, както са направили всички останали по това време."Отбор на Тотото"- защото може да бие всеки който си пожелае, но и е да падне разбира се...
Лефски - "Говеда, Свине, отскоро и Евреи - нямам думи, но и народът ги обича, и политиците най-вече, особено, ако са с лимонче в устата и в тава. Дори и в техния химн се пее, че откъдето минат нищо не расте. "Отбора на народа" - какъвто народа - такъв и отбора. Справка - тефтерчето на Апостола. А то завършва с "Народе????"(Нито едно въстание - без предател, нито една обществена тоалетна - чиста).
ЦСКА - "Чорбари". Ясно, обществен казан и гювеч. "Прасета" - също ясно, дори и песен има написана:"Всичките Прасета на Мезета!" Червени боклуци" - модерен епитет но те си го заслужават. Всеки отбор заиграващ се с властите, рано или късно си го получава.
Спортист на СЛАВИЯ не е напускал спортно състезание. Футболистите на Лефски три пъти преди Девети септември са бягали от терена, за да търсят причините за загубите си другаде. След тази дата знаете - за купата срещу ЦСКА преди време и последно срещу СЛАВИЯ. Да не говорим за волейбола, хокея, баскетбола, и др. С една дума трагедия!
Може още много да се каже, особено от по възрастни и видяли. Но искам да завърша само с предположение. Личност на миналия век е Алберт Айнщайн. Представете си, че е живял в България - привърженик на кой отбор щеше да бъде ??
"Любимият му цвят е белия, органически не понася националните герои, военните и свинското. Отговорете си сами !
А аз просто съм от СЛАВИЯ и не ме е срам и страх да го извикам с пълен глас дори пред Президенството...
П.С. И нека Бойко Борисов вместо да се подиграва на привържениците на Славия, да погледне при учредяването на партията си "Герб" какви хора присъстваха в зала 1 на "НДК": Мутри, Ченгета, Мутреси, Червени капиталисти и в средата един "бай ганио"( Тодор Батков - "Борат").
|
Пет Яну 05, 2007 2:27 pm |
|
 |
KingDim
Пристрастен
|
Защото нашите фенове са верни завинаги, само това искам да допълня към мнението на автора.[/b]
|
Пет Яну 05, 2007 2:31 pm |
|
 |
Josif
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 5:02 pm Мнения: 1171 Местоположение: у дОма
|
Посочи източник и автор!
_________________ 100
|
Пет Яну 05, 2007 2:51 pm |
|
 |
Kijani
Орден "Стара Славия"
|
Браво,много добра тема,поздравления за автора
|
Пет Яну 05, 2007 3:01 pm |
|
 |
mittag
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Пет Мар 24, 2006 7:22 pm Мнения: 942 Местоположение: sоfия, нadeжda!
|
 което си е така, така си е
пс точно това за срама е основния проблем, малките славистчета ги е било срам и за това с годините са станали от л. и ц. щото е "по-хубаво" да си от силния на деня, пред това да следваш сърцето си
и за това мощно СЛА-ВИ-Я
Пет Яну 05, 2007 5:18 pm |
|
 |
Death_Squad
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Сря Окт 01, 2003 8:18 pm Мнения: 2327 Местоположение: Sofia Hardcore
|
Браво много добре е написано , особено това последното за бойко , браво на автора 

The Rise of the poisoned Youth
|
Пет Яну 05, 2007 7:51 pm |
|
 |
makaveli
Орден "Стара Славия"
|
 Re: Защо съм славист
KingDim написа:
П.С. И нека Бойко Борисов вместо да се подиграва на привържениците на Славия, да погледне при учредяването на партията си "Герб" какви хора присъстваха в зала 1 на "НДК": Мутри, Ченгета, Мутреси, Червени капиталисти и в средата един "бай ганио"( Тодор Батков - "Борат").
това пък кога се е случило и какво е казал тоя парцал?
|
Пет Яну 05, 2007 8:52 pm |
|
 |
mittag
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Пет Мар 24, 2006 7:22 pm Мнения: 942 Местоположение: sоfия, нadeжda!
|
ето и статията
по-долу в коментарите следват както и се очаква псувни и плитки определения, повърнати на хубавия текст
дядо ми е славист, баща ми е славист, аз също съм горд да се нарека славист и се надявам децата ми и те да са слависти
СЛАВИЯ
Пет Яну 05, 2007 10:17 pm |
|
 |
seth
Администратор
Регистриран на: Сря Сеп 24, 2003 4:18 pm Мнения: 13190 Местоположение: SOFIA
|
Едва ли някой от нас е направил съзнателен избор да е славист. Така се е получило. Така е и с другите фенове на различни отбори.
Аз така съм отраснал, така съм възпитан и пред мен не е имало друга алтернатива освен тази да съм славист. И въобще не съм си задавал разни риторични въпроси. Мъж съм, защото съм мъж. Европеец съм, защото съм европеец. Българин съм, защото съм българин. Славист съм, защото съм славист. Точка.
Всичко друго звучи като оправдание на виновен ученик.
|
Пет Яну 05, 2007 10:44 pm |
|
 |
Mita4e
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Пон Юли 11, 2005 6:22 pm Мнения: 1935 Местоположение: На майната си!!!
|
Хора при мен беше много странно, защото празнувах Нова година със стари слависти - в смисъл на възраст! Те не ходят на мачове щото живеят в провинцията и няма как да ходят! Веселото беше, че на точно 3 мин след 12:00 на 31ви ние започнахме да пееем Самоооооо Славияяяя, хората първо ни гледаха странно и после всичкиама всички останали на масата апочнаха, почувствах се страшно горд!!! Не, че не съм горд, че съм славияст, но ми стана адски готино! Въпреки че бях доста на градус тогава, това го помня добре! 
Пет Яну 05, 2007 10:48 pm |
|
 |
|