Kovas

Хокей на трева

Оригиналната игра е предложена на нашата спортна общественост от "Славия" през 1922 година. Това е поредният спорт внесен у нас от "белите". Практикуването на тази игра не продължава дълго у нас, тъй като няма разбиране от другите спортни клубове. Те намирали играта за твърде опасна?!
Точно преди да бъде даден стартът на новия футболен шампионат на 9 септември 1923 година се провежда спортен празник на новосформираната Софийска спортна федерация. Най-авторитетният столичен клуб "Славия" се представя в манифестацията с група от 120 спортисти облечени в бели екипи. Славистката група минава в тържествен марш по софийските улици като носи плакати с клубната емблема и три лозунга: „Основен девиз на "Славия" е: „Чрез младежта, чрез нея и за България”, „Младежи далеч от партизанщината, кръчмите, кинематографите,
всички под светлото знаме на спорта”, „Стига апатия към световното ни дело – дайте ни игрища”. Верни на себе си славистите отправят остри думи към управниците, като основният мотив за това е липсата на предоставяне на терени за строителство на игрища. Но много скоро, не и без заслугата на предизвикания обществен отзвук, след проявата има и положителен резултат.
 
 
 
Днес хокей на трева е включен в програмата на летните олимпийски игри, но явно славистите са били изпреварили времето. През 2001 година група ентусиасти направиха възродиха този спорт в "Славия". За президент е избран Борис Маринов. Мъжкият, юношеският и детският тим на клуба участват в държавното първенство и турнирите.

Успехи:

Няколко години след преучредяването на клуба, "Славия" става пълен хегемон в този спорт. През 2010 г. "белите" стават шампиони в зала и на открито, печелят Купата на България и Суперкупата. В същата година "Славия" е домакин и участник на Европейското първенство в курорта "Албена".

 
На настоящия отбор на “Славия” Председател на УС е Антони Ваканов, старши треньор е Петър Гунчев, а капитан Калоян Христов. Клубът участва успешно във всички възрастови групи от ДП.

Клубът участва успешно във всички възрастови групи от деца до мъже до 2011 г., когато е неправомерно изключен от Българската федерация по хокей на трева и въпреки спечелените съдебни битки няма положително развитие на казуса и до днес.

Контакти:
тел.: 02 962 72 71
моб.: 0887 242 618
e-mail: kht_slavia_2005@yahoo.com


Уеб Дизайн Xtreme Sutdio © Всички права запазени НКС 2014