Национален Клуб на Слависта
https://www.slaviasofia.com/forum/

Тъжна вест: България загуби Борис Златарев
https://www.slaviasofia.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=6514
Страница 1 от 1

Автор:  SaKrAnTo 1913 [ Пон Фев 08, 2021 2:10 pm ]
Заглавие:  Тъжна вест: България загуби Борис Златарев

Борис Златарев си отиде от този свят на 91-годишна възраст

Легендарният треньор и деятел на българските ски Борис Златарев почина на 91-годишна възраст. Тъжната новина съобщиха от родната ски федерация.

Половин век треньорска работа и активна деятелност за белия спорт на Славия, създател на нейното златно женско войнство, треньор на Славия за ХХ век в ските! Това са най-ярките очертания на следата, която оставя след себе си Борис Златарев.

Той откри и извая майсторството на такива имена в нашите алпийски ски, като Мария Клисурска, Димитринка Димитрова, Антоанета Златарева, Николина Чоевска, Юлия Цветанова, Пепа Мицева, Боряна Златарева, Мария Киркова.

Освен Славия, цели десетилетия те представяха и националния ни отбор, където, обаче, веднага трябва едно голямо НО! Защото става дума за значително и затова очевидно по-трудни условия от тези на мъжете. Примерът е малко известен, но пък е не само наш, а световен уникат. Някъде между олимпийските игри в Сапоро’72 и Инсбрук’76, националките отиват на състезание във ФРГ. И понеже за тях пак няма достатъчно пари, тръгват със самолет, но само до Прага. После Чехословашката федерация помага с коли, но само да германската граница… Където започва „чистилището“, защото ще я преминат … пеша. И треньорът Златарев, с по два чифта ски на рамо, шест пъти пресича граница, за да стигне с момичетата и огромния им багаж от другата страна, където ги чака микробус на германците.

Поклонението ще се проведе на 9 февруари от 13 ч в църквата в гробищата на Бакърена фабрика.

Светла му памет и нека помним направеното от него за родния ски спорт!

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/