Архив Новини

януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
Kovas

Новини

"Синята" манипулация на футболната история

14 март 2009
Кампанията за подмяна на фактите във футболната ни история от страна на някои среди в “Левски” продължава. А целта им е да легитимират клуба си като създаден още през 1911 г. След като бе “открит” пощенски плик с надпис “Левски” – 1911”, сега на бял свят излязоха и други “сини” амулети, кътани незнайно защо толкова дълго време. Явно е, че показването на уникалната Бяла билия – Първата протоколна книга на “Славия” в Музея на спорта на ст. “Васил Левски”, катализира откривателския стремеж на някои футболни историографи. И те бързо-бързо намериха членска карта и дори протокол от приятелски мач на “Славия” и “Левски”, подпечатани с печат “Левски 1911”. Никой от хората в “синьо” обаче не иска да види и да признае – това са все коствени факти, които дори и автентични, са изработени все в годините след 1920-а. С явната цел да изкарат “Левски” по-стар от “Славия”. А през 1919-а “сините” публикуват първия си официално одобрен устав, в който член първи твърди, че клубът е основан на 24 май 1914 г. Тоест с по-нови странични материали те и в средата на 20-те години на миналия век, и сега оспорват истинността на архивния си устав, утвърден на всичкото отгоре и от съда. Това, което се случва, най-малкото е срамно заради пометта на първопроходците на българския футбол – и от “Славия”, и от “Левски”. Заради всичко това екип на в. “Славия” подготви материала “Синята манипулация на футболната история”, който публикувахме в брой № 2 (93) на вестника. Предлагаме го на вашето внимание.

Минат се не минат десетина години и някои тотално заблудени или замъглени среди от почитателите на “Левски” започват поредния си жалък и смешен опит да манипулират футболната история. Всъщност отдавна не става дума само за манипулация, а за някои абсолютни фалшификации, и то с доста долнопробен привкус.

С хора като тези, готови на всичко само и само да се изкарат фенове на най-стария клуб у нас, едва ли има смисъл да се спори. Защото пред тях смислените аргументи са безсилни. Разумните доводи рикошират в твърдата им убеденост и желание да чуят само това, което им говори вътрешният им глас. Въпросните анонимни люде имат предпоставяна теза и правят какво ли не само и само да я защитят и “докажат”. Но им вярват само тези, които много силно искат да им повярват. И всички те вкупом въобще не се интересуват сериозно от футболна история. Важното е по стар сталинистки и комунистически обичай “съветският слон да е най-големият слон в света”. Или с други думи – “Левски” да е най-старият клуб в България. И точка. Без значение какво казват аналите и авторитетните изследователи на футболните корени у нас.

Защо все пак пишем тези редове? Има само една причина – да разберат славистите и всички непредубедени футболни запалянковци у нас за пореден път, че в историята на “белите” вече всичко е ясно и няма бели петна. Че “Славия” наистина е първият основан и законно регистриран футболен клуб у нас, който съществува и днес. И може да докаже това с исторически извори. А конкретният повод за този материал е “епохалното откритие”, което направи един жълт седмичник. Там под заглавие “Левски” основан през 1911 година” гърми сензационен материал, основан на велик артефакт – бил открит пощенски плик от средата на 20-те години на миналия век. С него “Левски” изпращал покана до “Спортклуб” и под името на “сините” стои 1911.

Този потресаващ факт започва “Нов прочит на футболните събития отпреди първата световна война”. Някъде из материала четем също така, че “Столичани /б.а. – става дума за “Славия/ официално се водят, че са създадени на 10 април 1913 година”. И няма нито дума за откритата през лятото на 2008 г. и изложена по-късно за две седмици в Музея на спорта Първа протоколна книга на “Славия”. И че на първата от 200-те й ръкописни страници пише черно на бяло, че “Славия” е “основана на 10 април 1913 г. в два часа след пладне на полето край Руски паметник”.

Няма го и друг знаменателен факт, отдавна приет и доказан от футболната ни историография – че в първия Устав на “Левски”, публикуван и утвърден през 1919 г., член 1 гласи: “Клубът е основан на 24 май 1914 година”. Та думата е за историческите анали – от едната страна имаме 200 ръкописни страници и 86 протокола от заседанията на първите ръководители на “Славия”, а от другата един пощенски плик. Нужен ли е коментар въобще. Но новият прочит на историята стартира, а планината от сини “историографи” се е напънала и родила мишленце, за да се похвали и изпъчи с него.

Единствената обективност във въпросния материал идва от изказването на уважавания футболен историк и най-голям специалист по историята на “Левски” Георги Манов. Който дословно казва: “Смятам, че и в този период се е спорило кой е най-старият български клуб – дали “Левски”, дали “Славия”, дали “ФК 13” или някой друг. Всеки се е стремил да докаже правотата си. Намирането на подобен плик е интересен факт, но аз отдавам логото с 1911 г. като следствие на тези битки между клубовете да докажат кой е по-стар от другите. Съществуват данни, че момчетата, основали по-късно "Левски", наистина са се събирали през 1911 година. Официалното учредяване според мен е станало на 24 май 1914 година”. Коректно и ясно.

Защото по същата логика “Славия” е плод на сливането на махленските “Ботев” /от 1909-а година/ и “Развитие” /от 1910-а/, но никъде не приема тяхното наследство що се отнася до датата на основаването, защото от 10 април 1913-а се казва “Славия”. А не както варненската “Галата”, основана само по спомени и легенди на 3 март 1913 г. като ученическо туристическо дружество, което през годините се казва “Тича”, “Владислав” и чак през 1957 г. – “Черно море”. И обединява почти целия варненски футбол без клона на местния “Спартак”, с което днес “моряците” също претендират за най-стар клуб у нас. Но не футболен, а туристически... В Пловдив пък “Ботев” отива още по-далеч, като се позовава в стремежа си първенство по архаичност също на публикувани десетилетия по-късно спомени и на базата на митичен учредителен протокол от 1912 г. /датата не е ясна/, който до днес никой не е видял, нито е публикуван или показан пред хора...Да не говорим, че първият устав на “канарчетата” е от 1917, а е утвърден от тогавашното министерство на просвещението чак през 1920 година.

Но да се върнем на “Левски”. Раздутата до абсурд история с пощенския плик просто е третата серия от “синята” операция по подмяна на футболната история. Преди петнайсетина години отнякъде бе извадено знаме, на което е извезано “Левски 1911 година”. Все същата 1911 година. Бившият добър футболист на “сините” Меци Веселинов се хвана на номера и обиколи с флага доста спортни редакции. Докато истината блесна – на знамето са инициалите на Българската национална спортна федерация, основана чак през декември 1923 година. А флагът официално е осветен от левскарите през 1938 година, от която церемония има снимки. Затова скалъпената и съшита с бели конци история бързо се разпадна и хората, които се бореха яростно за нейната достоверност, гузно се скриха и замълчаха. През 1964 г. “Левски” съвсем резонно чества половин век съществуване. Двадесетина години по-късно, най-вероятно в някой кабинет на тогавашната комунистическа милиция, се ражда нова версия, плод на позицията – щом сме най-силни, трябва и да сме най-стари /б.а. – като съветския слон/. И тръгва първата грандиозна фалшификация.

“Славия” по това време подготвя тържествата за 75-ата си годишнина, планирани за 1988-а г. Изненадващо две години по-рано, през 1986-а “Левски” празнува... също 75 години. Основание за това брутално изнасилване на футболната история и памет идва от луксозния наукообразен труд от 200 стр. под редакцията на проф. Наталия Петрова “75 години “Левски”. А първите две глави, които узаконяват подмяната на фактите, са написани от друг професор – Васил Цонков.

Услужливото перо на псевдоучените всъщност прави фалшификацията на базата на един изключително прост факт – митичното създаване на клуб “Раковски” през 1911 г. А “сините” като пролетарски клуб по онова време /б.а. – но се самообявяват като такъв само от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г/, са били обединители на работническите “Раковски”, “Бенковски” и “Васил Левски”. И в трудът с претенции за научност основаването на “Раковски” през 1911 г. се базира и е доказано само от епохалното откритие на студента Сава Савов от ВИФ “Георги Димитров”, направено в дипломната му работа през 1965 г. Така поне е отбелязано в бележките под линия в книгата. Без да се казва какво точно пише в тази титанична дипломна работа, нито се цитира дори и ред от нея. Но за професорите апокрифният студентски труд е достатъчен да напишат цяла книга, която да оправдае и измисления юбилей за пищните тържества на “сините” през 1986 г.

Великанът на футболната историография Сава Савов е измъдрил откритието си още през 1965 г., което явно е било пазено в дълбока тайна 21 години. Защо ли? Ами защото година по-рано “Левски” е празнувал 50 г. Вече е кристално ясно е, че в архивите на Националната спортна академия, както днес се казва ВИФ, такава дипломна работа не съществува. Това поне показаха дългогодишните издирвания на ентусиасти, имащи желание от първа ръка да попият от творческия гений на Сава Савов, преписан така безмилостно 21 години по-късно от двама професори, които между другото се изявяват и като много, ама много сини ултраси. Или поне се държат като такива. Заради тези “железни доказателства” се приема безапелационно и безалтернативно от учените глави, че “Раковски” е основан 1911 година, което пък автоматично означавало, че и “Левски” датира началото си оттогава. Пак по тази здрава пролетарска логика “Славия” може да се изкара, че е създадена през 1909 година, но не го прави. Защото уважава фактите. И по-важното - достатъчно добре познава собствената си история и се гордее с нея.

По-късно котерийни борби в “синия” футболен клуб и опитите за присвояване на марката и емблемата на “Левски” накараха Томас Лафчис да регистрира ПФК “Левски 1914” в началото на 90-те години на миналия век. А годината 1914 и до днес е изписана с огромни цифри на трибуните на “Герена”, където се вижда дори от самолет. Но не я забелязват само част от тези, които редовно сядат на тези седалки, за да подкрепят любимия отбор.

Да обобщим - серия първа от фалшификациите е честването на 75 г. “Левски” през 1986 г и бутафорната версия от професорската книга. Серия втора е в средата на 90-те години, когато Меци Веселинов се хвалеше със знамето, на което вече пише “Левски 1911 г” – тук бедният квартален клуб “Раковски” явно вече е забравен. Серия трета – сегашният емблематичен пощенски плик, който пак изважда на преден план версията, че “Левски” е съществувал още през 1911 г. Нищо, че е напечатан незнайно къде и незнайно от кого в средата на 20-те години на миналия век. А това означава поне десетилетие след първото “раждане” на “Левски”.

Получава се много странно – някои днешни левскари, радетели на идеята, че основаването е било през 1911 г. приемат за меродавни факти – в случая знамето и пликът, за които е ясно, че са създадени след средата на 20-те години на миналия век. И пак според същите хора това е напълно достатъчно да се хвърли в коша дори първия устав на “синия” клуб, утвърден от тогавашните съдебни власти у нас и публикуван през 1919 година, който започва с датата на основаването – 24 май 1914 г. Тоест желанието “Левски” да се изкара най-стар у нас е по-силно от всички досегашни обективни истини, доказани по най-категоричен начин с документи. Това ако не са манипулации или поне стремеж да бъдат направени, здраве му кажи. И ако е съществувал оттогава “синият” отбор, защо ли е изиграл първия си мач чак през лятото на 1914 г. срещу втория отбор на “ФК 13” и го е загубил с 0:2!? Това на пощенския плик не го пише. Както и другото - защо този мач е бил на игрището на “Славия”, както е и според книгите на споменатия по-горе сериозен изследовател Георги Манов. Така е пишело в първия клубен дневник на “сините”, който днес е загубен. Точно така, както бе загубена и Първата протоколна книга на “Славия”, върната и откупена от клуба след низ от щастливи съвпадения и случайности.

Прав излезе един спортен журналист, който в частен разговор подхвърли, че публичното излагане на Бялата библия в Музея на спорта няма как да не предизвика “контраудар” от някои крайни среди на “Левски”. За подобно нещо мъгляво бе споменато и зад кулисите на откриването на изложбата – гостуване “Корените на “Славия” на 31 октомври 2008 г., превърнало се в еманация и апотеоз на слависткия дух през последното десетилетие. И “контраударът” дойде с пощенски плик без марка от средата на 20-те години на миналия век, който вече “пренаписва футболна история”. Ако не беше жалко, щеше да е много смешно. Тъжно е най-вече, защото тези хора може би наистина си вярват. И нямат сили, воля, желание или способности да погледнат истината и фактите право в очите и да признаят очевадното...

Затова никак не е случайно, че във въпросната сензационна статия изпълнителният директор на “Левски” Константин Баждеков, който иначе е умерен и трезв човек, казва: “Нямаме нищо против да започнем летоброенето от 1911 година. Подобно откритие може само да ни радва, защото ни прави най-старият български клуб. Стига да можем да докажем това твърдение, ще го направим. Убеден съм, че веднага ще се намерят недоброжелатели, които ще ни обвинят, че инсценираме. Нещо повече, очаквам да оспорят истинността на документите.” Вижте как се преобръщат и предпоставят нещата – първо трябва да се докаже нещо, които просто няма как да бъде доказано. А след това тези, които го оспорят, ще са недоброжелатели и щели се усъмнят в истинността на документите. Може би един от тези недоброжелатели е и Георги Манов, написал много книги за “Левски”.

И няма как да е просто съвпадение или моментна заблуда, че известният левскар и член на ръководството на футболния клуб Георги Марков, когато говореше от трибуната на последния конгрес на БФС, нарече “Левски” клуб със стогодишна история. Която ще стане такава чак през 2014-а година. Изпуснатата фраза от агент Николай просто е поредната малка брънка от застрашително набъбващата синя фалшификация на футболната ни история. Която обаче е обречена на провал, защото на този свят рано или късно истината блесва. А в случая с основаването на “Левски”, както казахме, манипулациите са ясни за всеки непредубеден приятел на футбола и истината. И се виждат ясно и от самолет...

Екип на в. “Славия”
Назад>

Уеб Дизайн Xtreme Sutdio © Всички права запазени НКС 2014