|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|
BOJINOV V DRAMATA(s por6eto) DO MILANO I NAZAD:))))
Автор |
Съобщение |
staev10
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Съб Сеп 24, 2005 6:42 pm Мнения: 568 Местоположение: София
|
 BOJINOV V DRAMATA(s por6eto) DO MILANO I NAZAD:))))
4etete i se smeite na porednata skalupena statiq zaina4e dobriqt futbolist valeri bojinov..
v vestnik 7 dni sport ot 2ri fevruar
Божинов плаче, после иска прошка
Сбърках и си платих, каза българският нападател във Флоренция вчера
Никой не е по-голям от клуба. Силата на този вечен футболен закон усети на свой гръб най-скъпият и перспективен български футболист Валери Божинов. В средата на януари той се разбунтува срещу треньора си във Фиорентина, оставил го на скамейката. А после обяви на всеослушание, че иска да играе другаде. Куп италиански и два немски клуба - Байерн и Хамбургер, се наредиха на опашка за тийнейджъра. Фиорентина обаче не остави бунта на българина ненаказан: той бе изваден от първия отбор и пратен при юношите. Клубът реши да даде суров, но важен урок на таланта: никой не е по-голям от клуба.
Снимка
Божинов и Корвино бяха в отлично настроение на пресконференцията вчера
Със сълзи. Така завърши трансферният пазар за Валери Божинов. Нападателят на Фиорентина не издържа и се разплака, след като разбра, че виолетовите са отхвърлили и последната от всичките оферти на Интер. Българският национал остава във Флоренция. Поне до лятото.
Беше вторник, 13 ч., когато клубът обяви, че приключва със сделките за зимното меркато, приключило в 19,00 ч. По това време българинът отново трябваше да тренира с юношите на Фиорентина. Той бе изхвърлен там на 16 януари, след като обяви, че иска да напусне. С надеждата, че ще успее да осъществи желанието си и да премине в друг отбор, дори и под наем. А накрая само се молеше да бъде върнат в първия отбор на Фиорентина.
Вторник, 13,40 ч. Точно една година след като бе продаден от Лече на Фиорентина, Божинов излиза от стадион "Артемио Франки" и се запътва с наведена глава към базата "Траве", където тренират юношите. По същото време на стадиона пристигат съотборниците му от първия състав - те ще тренират от 14 ч. Божинов се запътва към "Траве", която се намира в покрайнините на Флоренция, близо до магистралата за Милано. В главата му се върти само една мисъл: "Изваден от отбора за неопределено време." Тежко наказание за едно момче на 19 години. Божинов обаче не се държа "а ла Касано".
Нямаше обиди, нито скандали и викове
Само сълзи.
Вече е 15,00 ч. Божинов излиза от съблекалнята и сяда на трибуните. По очите му се стичат сълзи. Естествена реакция на едно момче, което продължава да се бори с трудностите само. "Искам да играя, само да играя", се отронва от устните му.
Съотборниците му от юношеския състав също излизат. Момчета като него. Опитват се да го успокоят. Той им благодари. После говори с ръководителя на юношеския тим на Фиорентина. И продължава да плаче. Поне 10 минути. След това взима топката и започва да я рита срещу стената. Силно, още по-силно. Очите му са пълни с тъга. Моли останалите да го оставят насаме. Всички. Божинов и съотборниците му тренират до 4 следобед. Първо физическа подготовка, после двустранна игра. Нападателят вече се е поуспокоил. Вкарва красив гол. Без да му се радва.
Но какво предизвика тези сълзи? Наказанието, което му бе наложено от клуба? Или може би проваленият трансфер?
Оферти за Божинов имаше предостатъчно. Той бе много близо до магистралата за Милано, но така и не успя да отцепи по нея с поршето си към Интер. Божинов бе в устата на всички през януари. Не само заради наказанието, а заради интереса на десетки отбори към 19-годишния талант. Най-сериозни оферти имаше от Интер.
Нерадзурите направиха всичко по силите си, за да привлекат Божинов под наем до края на сезона. Те предложиха в замяна почти половината си отбор - Толдо, Бурдисо, Писаро, Зе Мария, Дзанети, Кили Гонсалес, Станкович. Но отговорът на Фиорентина бе неизменно един и същ: "Божинов остава при нас." Освен Интер още десетина италиански клуба проявиха интерес - в пресата се спрягаха Сампдория, Палермо, Каляри, Тревизо, Парма, Емполи, Асколи. Дори двата най-добри немски отбора - Байерн и Хамбургер, попитаха за Божинов. Баварците пратиха две оферти за 19-годишния талант. Те искаха да го купят за 12 млн. евро, като му предложиха четиригодишен договор. Впоследствие увеличиха сумата на 13 млн. Хамбургер пък искаше Божинов под наем. Лично спортният директор на немците Дитмар Байерсдорфер гледа нападателя в мача срещу Ювентус за Купата на Италия (1:4 с гол на Валери). Всички тези оферти обаче срещнаха един и същи отговор - "Не". Така клубните шефове му наложиха най-тежкото наказание. И връщането в първия състав е само началото на дългото изкупление за българина. Защото поне до лятото Божинов ще е черната овца в съблекалнята на тима. Отношенията между него и треньора Прандели никога няма да бъдат същите. Божинов отново ще бъде трети нападател, след Лука Тони и Джампаоло Пацини. А времето, което ще прекарва на терена, вероятно ще е още по-малко.
"Божинов трябва да остане при нас и да израсне тук. Като личност и като футболист", повтори няколко пъти Панталео Корвино, неговият наставник още от Лече. Валери обаче едва ли таи големи надежди до края на сезона. А отпред Фиорентина има машината за голове Лука Тони, който не спира да бележи.
След наказанието дойде и прошката. Вчера клубът официално върна Божинов в първия състав. В 12,00 ч. спортният директор Панталео Корвино обяви на специална пресконференция, че българинът е изтърпял наказанието си. Десетина минути по-късно в залата за пресконференции влезе нападателят. Облечен с анцуг на Фиорентина и с черна бейзболна шапка с козирката назад, този път той се усмихваше на журналистите. Нямаше и помен от сълзите от предишния ден. Преди да почне да отговаря на въпросите,
Божинов дори се пошегува: "Като чисто нов съм!"
- Искам да се извиня на всички - започна Божинов. - И да го направя публично тук, пред вас. Искам да се извиня на клуба, на съотборниците си, на треньора, на града и на тифозите. Но най-много искам да се извиня на президента. Искам да го прегърна и да му се извиня още утре, като се видим на четири очи. Сбърках и си платих. Сега искам да се върна в тима по-силен от преди. Искам да благодаря на юношеския тим и на треньора Кадрегари. Там не ми липсваше нищо. Макар между юношите и първия тим да има огромна разлика. Липсваха ми тренировките с мистър Прандели, съотборниците и тяхната подкрепа. Аз съм обикновен човек и също правя грешки. Вече се видях с колегите си, те ме поздравиха с добре дошъл. Всичките ми мислят доброто, така както аз на тях. Дали съм доволен, че останах във Фиорентина? Ако не бях, нямаше да съм тук. Щастлив съм, но сега предпочитам да говоря не с думи, а с дела на терена. Сълзите от вчера? Това са лични неща. Понякога човек има тежки моменти.
Но както написа за него "Гадзета дело спорт", след тъмнината идва ред на светлината.i
|
Съб Фев 04, 2006 12:23 am |
|
 |
staev10
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Съб Сеп 24, 2005 6:42 pm Мнения: 568 Местоположение: София
|
i estestveno ne posme6noto oba4e interviu sled tova
Валери Божинов:
Имам характер като на Стоичков
Сгреших времето и мястото за нещата, които казах, признава нападателят на Фиорентина
От 24 часа Валери Божинов отново е в първия състав на Фиорентина след 2-седмичен престой при юношите. 19-годишният нападател се съгласи да отговори на въпросите на "7 дни спорт" преди тренировката вчера. Почти час преди да започне заниманието, Божинов вече бе на стадиона и чакаше съотборниците си. "Нямаше какво да правя вкъщи", признава той. Явно е, че има огромно желание отново да тренира и да играе в първия тим на Фиорентина.
Снимка
- Как се чувствате отново в първия отбор?
- Доволен съм и съм щастлив, че всичко вече премина и нещата се оправиха. Вече няма смисъл от приказки. Искам фактите да говорят вместо мен. Разбрахме се аз да давам максимума от себе си, а ръководството да прояви разбиране и да ми дава повече шансове. Просто да има взаимно уважение, защото напоследък уважението към мен го нямаше. Разговарях с президента, треньора и ръководството и им казах, че искам да се държат с мен, както се държат с Лука Тони и останалите от отбора.
- Разкажете за какво точно ви наказаха с изваждане от отбора. Какво казахте на треньора и на президента?
- На треньора нищо не съм му казал. Само с президента говорих. Той влезе в съблекалнята и аз казах, че искам да отида в друг отбор, че не искам да оставам във Фиорентина, защото треньорът отново е показал, че не държи на мен. Андреа дела Вале ми каза:
Ти няма никъде да ходиш, оставаш тук
Ти си най-скъпият ни футболист. Ти си голям талант, с който много малко отбори могат да се похвалят.
- И вие се ядосахте?
- Не, не съм се ядосал. Казах, че съм се наслушал на приказки и искам нещо да се промени реално. Така се скарахме и на следващия ден ме извадиха от отбора.
- Смятате ли, че допуснахте грешка?
- Да, наистина сгреших. Но само защото не ги направих тези неща в точния момент и на точното място. Просто не биваше да казвам всичко това пред останалите от отбора. Трябваше да го говоря на четири очи на президента. Не сбърках, че казах каквото мисля. Просто не улучих момента. Но вече си платих за тази грешка.
- Изживявали ли сте досега по-труден период от тези 2 седмици при юношите?
- Това не е труден период. Аз бях спокоен повече отпреди, защото казах каквото ми тежеше. Оттам насетне клубът трябваше да реши какво да прави. В първенството съм изиграл 480 минути, което е малко повече от пет мача, а съм вкара 2 гола. Така че не се представям толкова зле. За купата дори показателите ми са по-добри.
- Защо тогава се разплакахте онзи ден?
- Бях много изнервен. Беше последният ден от трансферния пазар и чаках да ми кажат какво трябва да правя. Накрая нервите ми не издържаха.
- На следващия ден след сълзите бяхте усмихнат широко на пресконференцията. Доволен ли сте как се развиха нещата?
- Ще си проличи с времето. Аз съм доволен, че говорих с президента, с треньора, с ръководството. Казах им какво искам. И се надявам, че те ще го имат предвид.
- Вие ли поискахте да се извините, за да ви върнат в отбора, или от клуба ви казаха, че ако се извините, ще бъдете отново в първия състав?
- Нямаше как да ме върнат в отбора, без да се извиня
От клуба поискаха и аз го направих.
- Говорихте ли вече с треньора Прандели?
- Говорих, разбира се. Разбрахме се като мъже. Той обеща, че ще ми дава повече шанс за изява. Такова е и желанието на ръководството.
- Още сте на 19 г., а вече два пъти влизате в конфликт с треньорите. Първо имахте проблеми с Христо Стоичков, а сега и с Прандели.
- Аз просто имам характер като на Стоичков. Той точно затова е станал някой, защото винаги е казвал каквото мисли. И е с твърд характер. Аз с г-н Стоичков не съм имал конфликт. Имаше някои наши работи, които са между нас двамата. Но никога не сме се карали. Стоичков е мой идол от малък и сега взимам пример от него. Всеки ден се чувахме с него през тези 2 седмици. Той много ме успокояваше и много му благодаря за вниманието и помощта.
- Панталео Корвино ви е като баща, самият го казахте преди време. Сигурно често говорехте с него през тези 2 седмици?
- Говорихме, разбира се. Но той беше в трудна ситуация, защото е човек, който представлява клуба. Колкото и да сме близки, той защитава интересите на Фиорентина. Той също съзнава, че нямам никаква вина за това, че не играя.
- Сърдите ли му се, че именно той на практика ви спря да отидете в друг отбор?
- Не, в никакъв случай. Той не беше човекът, който ме спря. Президентът Дела Вале обяви, че не ме пуска. Корвино няколко пъти говори с други клубове, но шефовете казаха, че оставам. Надявам се сега да се отнасят по-добре с мен.
- Наистина ли имаше толкова много оферти за вас? Говореше се за Интер, Байерн, Хамбургер, Сампдория, Парма, Каляри, Емполи, Тревизо, Асколи.
- Да, наистина. Просто тук, в Италия, не са ме забравили, въпреки че не съм играл много
- Фиорентина не успя да се договори с нито един отбор или вие не искахте да преговаряте с повечето от тях?
- Моето желание беше да отида или в Интер, или в Байерн. Аз обаче имам договор до 2009 г., не мога нищо да направя.
- Не смятате ли, че оставянето ви във Фиорентина е още по-голямо наказание, защото треньорът Прандели ще ви гледа с лошо око?
- Не, в никакъв случай. От клуба също говориха с Прандели. Той знае, че Фиорентина не иска тези 15 млн. евро, които платиха за мен, да стоят на пейката.
- С кого общувахте по време на наказанието? Срещахте ли се със съотборници от първия тим?
- Всяка вечер бяхме заедно. Вечеряхме, говорихме. Както винаги е било.
- Това че сте сам, не ви ли прави по-уязвим в тежки моменти?
- Не. Аз съм свикнал да се оправям сам от малък.
- В неделя играете срещу бившия си отбор Лече. Именно срещу тях вкарахте последния си гол в Серия А. След това срещате Интер - отбора, който искаше да ви вземе. Какво очаквате от тези мачове?
- Имам шансове да играя. Ако треньорът заложи на мен, се надявам да не го подведа. В предишния мач с Лече не се зарадвах, когато вкарах гол, но сега ще се радвам със сигурност. Дано да победим с мои голове.
- Как ви приеха съотборниците при завръщането в тима?
- Добре. Всички ме поздравиха. Шегуваха се с мен. Първо казаха: "А, взели сме нов футболист!", а после:
Я вижте, Божинов не плаче днес!
- Кой най-много се зарадва, че се връщате?
- Кристиян Броки. Той ми е добър приятел.
- Как успявахте да се разсеете в тези две седмици?
- Не съм имал проблеми. Благодарен съм много на треньора Кадрегари и на момчетата. Той дори ме помоли да им покажа някои неща. На мен нищо не ми е липсвало. Ходих и на кино, и на плейстейшъна играх много. Това, че тренирах с юношите, не значи, че не се виждах с останалите момчета.
- Притеснявате ли се, че ще изгубите мястото си в националния отбор?
- Надявам се, че това няма да стане. Все пак отново съм в отбора. Само 2 седмици пропуснах. Дано да имам късмет да се наложа и да бележа голове. Стоичков ме успокои и ме увери, че вратите на националния тим винаги са отворени за мен.
- България е в група с Холандия, Румъния, Словения, Беларус, Албания, и Люксембург за квалификациите за Евро 2008. Според вас какви са шансовете ни?
- Трябва да се класираме. Независимо как.
Ще направим каквото трябва, за да се класираме
Аз дебютирах за националния отбор на европейското. Време е да играя и на второ европейско.
- Христо Стоичков обяви, че вие, Чавдар Янков и Цветан Генков ще играете за младежите в първите квалификации през август.
- Ще играем, разбира се. Защо не? Щом Христо Стоичков е казал, веднага отивам. Щом трябва да помогнем на младежкия национален отбор, ще го направим.
- След 2 седмици ставате на 20 години. Какво ще си пожелаете?
- Здраве, щастие и късмет. И да нямам контузии.
|
Съб Фев 04, 2006 12:28 am |
|
 |
Xunep`ToH4e
Орден "Стара Славия"
|
в рубриката без думи...
|
Съб Фев 04, 2006 1:24 am |
|
 |
seth
Администратор
Регистриран на: Сря Сеп 24, 2003 4:18 pm Мнения: 13212 Местоположение: SOFIA
|
Обаче след тези постъпки на Божинов той играе много по- често. Явно, когато имаш 13 млн. евро зад гърба си можеш да си позволиш доста в отношенията с клуба.
Иначе, предвид новата формула на младежките квалификации и техния график, със сигурност тези, които са в мъжкия отбор, трябва да помогнат на тима на Сашо Станков.
|
Нед Фев 19, 2006 5:03 pm |
|
 |
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|