Национален Клуб на Слависта

Форум

Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Нед Юни 22, 2025 6:03 am

Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
 Забавно 
Автор Съобщение
Напреднал
Аватар

Мнение 
bodzhov_zv написа:
Думите в текста са преобразувани в прости анаграми. Упражнения с подобна ниска сложност се съдържат в най- елементарните тестове за интелигентност. Интелектът и образованието са два от трите кита на познанието (третият е информираността, т. нар. "начетеност"), които са имплицитно свързани, но все пак са си две различни неща. В този ред на мисли, не виждам какво общо има образованието с разрешаването на тази свързана анаграма.

bodzhov_zv, някакво противоречие ми се струва, че се нахожда в горецитирания постинг. Дали не би се съгласил с мен, ако прочетеш констатациите си съвсем внимателно? Ще се опитам да насоча вниманието ти към следното: "Интелектът и образованието са два от трите кита на познанието..." и автоматично следващото отрицание на изложеното: "В този ред на мисли, не виждам какво общо има образованието с разрешаването на тази свързана анаграма." Образованието е един от пътищата към познанието, но какво ли е общото между образованието и познанието?

И още един въпрос, като предварително моля да ми бъде простено евентуалното невежество. Казваш: "Думите в текста са преобразувани в прости анаграми." Убеден ли си, че действително сме изправени пред анаграми, или е налице само разместване на съставните букви на отделните думи, без това да води до получаване на думи с друго значение?

Пет Яну 27, 2006 9:12 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Анаграмата е точно дума с разместени букви. Не е задължително да има някакво самостойно значение.
Интелектът и образованието са свързани, но са съвсем различни неща. Образованието е съставна част на познанието, но не се припокрива с него. Така както черният дроб е неделима част от тялото, но тялото е съставено от много други органи. Като казваме "черен дроб", нямаме предвид целия организъм, нали?
Накрая една вметка... Шахът е интелектуално занимание, нали? Общоизвестен факт е, че повечето елитни шахматисти не са особено образовани. Веселин Топалов е с основно образование, даже не е почвал 9-ти клас. Как ще коментираш това?

Съб Яну 28, 2006 1:01 am
Профил WWW
Напреднал
Аватар

Мнение 
bodzhov_zv написа:
Анаграмата е точно дума с разместени букви. Не е задължително да има някакво самостойно значение.
Интелектът и образованието са свързани, но са съвсем различни неща. Образованието е съставна част на познанието, но не се припокрива с него. Така както черният дроб е неделима част от тялото, но тялото е съставено от много други органи. Като казваме "черен дроб", нямаме предвид целия организъм, нали?
Накрая една вметка... Шахът е интелектуално занимание, нали? Общоизвестен факт е, че повечето елитни шахматисти не са особено образовани. Веселин Топалов е с основно образование, даже не е почвал 9-ти клас. Как ще коментираш това?

bodzhov_zv, извини ме, че отново цитирам целия ти постинг, но в момента не ми се селектира изречение по изречение.
Анаграмата, bodzhov_zv, представлява разместване на буквите в дума или на думите в изречение, при което се получава друга дума с друго значение или друго изречение с друг смисъл. Базирам се на даденото определение в "Речник на чуждите думи в българския език" (аз лично разполагам с издание от 1982 г. на БАН). Що се касае до темата "интелект - образование - познание", мисля не съм влизала в спор за това кое е цялото и кое частта. Опитах се да обръна вниманието върху заложеното противоречие в собствения ти постинг, но явно не съм успяла. А фактите няма да коментирам. Знаеш - пред фактите и боговете мълчат, а аз съм просто една жена :lol:

Нед Яну 29, 2006 9:12 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Явно не си правила тест за интелигентност до този момент. Ето какво гласи дефиницията на Менса, публикувана многократно в Mensa Bulletin и Mensa International Journal, както и всички стандарти за съставяне на IQ тестове:
Цитат:
Един низ от букви е анаграма на друг низ, ако е получен от него чрез разместване на всички или някои от буквите.

Само това е. Никъде няма условие производната дума да има смисъл. Правил съм ( и като респондент и като съставител) доста такива тестове, при това не за кеф- навсякъде се спазва само това правило. Поставеният за разглеждане пример представлява задача от елементарен тест за интелигентност, което предполага, че в рамките на тази материя това е последователност от анаграми.
Що се касае до т.нар." дискусия", която водим, тя сменяваше своето естество с всеки следващ твой постинг- то не бяха препинателни знаци, въпроси, отговори, "противоречия", обсъждане на материя, с която очевидно не си се сблъсквала... Просто спирам дотук. Не ми се водят несъстоятелни спорове.

Сря Фев 01, 2006 8:13 pm
Профил WWW
Напреднал
Аватар

Мнение 
Хм, Хм, Хм... отдавна не бях надниквала тук.

Много злостно, bodzhov_zv, много злостно ... при все цялата интелигентност за която претендираш.
Чакай сега да се извиня. Извинявай, bodzhov_zv! Как не се сетих и аз, че Менса е меродавен критерий за нещата, пък онези от БАН са пълни малоумници...
Прав си - не съм решавала тестове за "интелиджънт". А причината за това е твърде прозаична и ще я споделя тук с тебе (а и с всички, четящи в този форум), не защото желая да си наслагвам оправдания, а защото детското в душата ми възроптава срещу поредната кръчмарска сметка, правена от хора с високи претенции и изисквания към околните. Не съм решавала интелигентните тестчета (тук с право можеш да ме укориш за словосъчетанието, но то е използвано твърде нарочно) щото, bodzhov_zv, ми се посвидват 10 лева за тая ми ти съмнителна работа. Пък и току тъй 10 лева, тези същите дето с пот на чело си ги докарвам, не ми се даряват, за да пълня джоба на тоя, дето е решил, че по-умничък шъ да е от мене. Макар че като помисля малко, ми то с 10 лева шъ си покача Q -то, а със следващите 10 и още, нал` тъй? Щото чини ми се ноторно известен факт е, че колкото повече си решаваш (въ)просТ(н)ите тестчета, толкова по-добри резултати докарваш накрая. Може би туй ще рече, че си увеличаваш капацитета на интелекта? Ако таквази е работата - прежалвам ги пустите 10 лева, че и още, и още (това го плагиатствам от "Тройката на разсъмване")- опса - дай да се спирам, че накрая и хубаво ще ми стане...
bodzhov_zv, само дето пропусна да споделиш с нас за твоето Q. Аз лично предпочитам 10, щото е адски полезно за кожата ... знаеш ... Хайде със здраве ... Спечели си бурните ми аплаузи ... ооооох, дланите, горките ми... Обаче безжалостно ги бия една в друга - заслужи си го - честно и почтено.

П.П. Между другото ти благодаря. Покрай твоето респондентство попаднах на много интересна статия за "Изгорялото" в едно малко китно селце в югозападна България. Душата ми е пълна с положителна емоция и насладата от прочетеното е с нищо несравнима точно в този момент ... всъщност тези 10 лева предпочитам да ги дам за билет до онова селце (ако реша да погледна егоистично на нещата) или пък за бонбонки, играчка, или пантофки за детенцето на втория етаж - дето живее само с баба си ...

Сря Фев 08, 2006 8:40 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
...
пп. страааааашно си далеч от истината...

Сря Фев 08, 2006 9:27 pm
Профил WWW
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение Re: Забавно
FeverNew написа:
Е това ме разби направо като го видях:

Четете бързо написаното по-долу (подчертано БЪРЗО)

Зантее ли, че кгоато чтеете нисапаното, вжано е првътаа и поледсанта бквуа от дмаута да бдаът на мсятото си. Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с лкоета. Твоа ивда да пкаоже, че вскичтоо твоа вемре котео сте попрлеили в уилчище е нпразано, доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа кяото пиеште. Приичнтаа е в нчиана по котйо виашят мъозк оработбва ирнфоцмаията. Ткаа уяспвате да преочттее нааписното джае кгаото нтио енда дмуа не е изиспана пвраинло.

Не ме затруднява бързото четене на този текст, но ако трябва да го направя на друг език, дори такъв, който владея добре, в никакъв случай не бих се справил. Според мен тук не става толкова въпрос за образованието, колкото до огромният брой книги, който голямата част от българите са прочели. За мен това е чисто визуален рефлекс, предполагам, че и при повечето от вас нещата стоят по същия начин.

Колежки и колеги, не се разправяйте за нищо и никакво, по-добре да пием по една бира :D :D :D

Чет Фев 09, 2006 4:11 am
Профил
Напреднал
Аватар

Мнение Re: Забавно
Божо написа:
Колежки и колеги, не се разправяйте за нищо и никакво, по-добре да пием по една бира :D :D :D

Предложението си го бива, особено ако е придружено от цър-пър :D

Цитат:
Според мен тук не става толкова въпрос за образованието, колкото до огромният брой книги, който голямата част от българите са прочели.

А защо всички така ви дразни думата образование? А не е ли част от образованието, прочитането на книжките? И още нещо, темата бе свързана с езика, с речта, а езикът, с появата на училището като обществена институция, става обект на изучаване - един от първите обекти за изучаване в училище. А освен обществена, училището е и образователна институция.

Съб Фев 18, 2006 9:10 pm
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Г-жо/г-це Елени, защо е тази агресия от Ваша страна? Все пак тук всеки излага собственото си мнение и го споделя с останалите ползватели. Защо непременно очаквате всички да бъдат на Вашето мнение?
Конкретно за своето мнение мога да отговарям. Не ме плаши думата образувание, нито намирам нещо лошо в него (макар че намирам много лоши неща в начина, по който се предлага в България на подрастващите).
Аз лично съм се научил да чета, много преди да тръгна на училище, такава беше средата, в която съм отрасъл. Също така и литературата, добра или лоша, която съм чел по никакъв начин не е била свързана с обучението ми, освен някои книги на други езици по време на краткото ми посещаване на учебно заведение в чужбина. Затова за мен, в конкретния казус, училището играе малка роля. С това нито го отричам, нито го обявявам за неполезно, защото това би било абсурдно от моя страна.
Надявам се, че ще ми позволите да си запазя това собствено мнение!
Поздрави!

Съб Фев 18, 2006 9:31 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Ако знаех, че текстчето, което копирах от един друг форум ще предизвика толкова спорове и реакции, не бих го пейст-вал тук.
Идеята беше да ви стане ЗАБАВНО, а не да ми обяснявате кои части от мозъка обработват тези данни, как образованието влияее върху четенето на текста и т.н.
Вземете си един учебник по Биология - там пише. Не че ме интересува де, но все пак няма място за излишни и откровено глупави спорове (no offense) в тази тема. Така мисля...

Съб Фев 18, 2006 9:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща