Автор |
Съобщение |
seth
Администратор
Регистриран на: Сря Сеп 24, 2003 4:18 pm Мнения: 13208 Местоположение: SOFIA
|
 ДДС върху книгите
Днес Народното събрание на Република България реши книгите на български език да продължат да се облагат с ДДС. Така е в някои от държавите от Европейския Съюз. ДДС върху книгите на български език ще е в размер на 100% от действащата ставка за страната. Това не се среща при нито една държава от ЕС. Вашият коментар?
_________________ Зачитам чуждото мнение, но рядко го прочитам докрай.
|
Сря Юли 05, 2006 2:14 pm |
|
 |
FeverNew
Администратор
Регистриран на: Чет Окт 30, 2003 4:29 pm Мнения: 2355 Местоположение: София
|
Коментарът е излишен. Аз лично се подписах за инициативата за премахване на ДДС върху книгите. Статистиката е жестока - за последните години покупателната способност на българина е намаляла драстично.
|
Сря Юли 05, 2006 3:16 pm |
|
 |
Божо
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:56 pm Мнения: 2004 Местоположение: София
|
Една книга вместо 10 лева струва 12, а вместо 20 - 24, вместо 40 - 48, вместо 5 - 6. Дали това е причината да не се купуват книги, как мислите? Според мен не е.
_________________ 1913
|
Сря Юли 05, 2006 3:29 pm |
|
 |
seth
Администратор
|
Една книга вместо 5 струва 5 лв, а ДДС е начислен, вместо да е включен. Естествено, че не ДДС е причината. Проверявам първата сигнална система на потребителите. 
|
Сря Юли 05, 2006 5:24 pm |
|
 |
FeverNew
Администратор
|
bodzhov_zv написа: Една книга вместо 5 струва 5 лв, а ДДС е начислен, вместо да е включен. Естествено, че не ДДС е причината. Проверявам първата сигнална система на потребителите. 
Въпроса е и принципен.
Такова нещо във Великобритания например няма, дори и ти си го споменал в първия си пост.
С лека ръка премахнаха ДДС върху хазарта и набирането на средства за дейността на политически партии, а върху книгите - не. Това показва един вид отношение към нещата.
И разбира се, че бих предпочел да дам 4 лв, а не 5 за книга. "Левче - кефче".
|
Сря Юли 05, 2006 6:00 pm |
|
 |
seth
Администратор
|
Там е работата, че няма да дадеш 4 лв вместо 5. Пак ще дадеш 5. Този 1 лв ще ти се включи в крайната цена, а няма да ти се начисли като ДДС. Абсолютен популизъм.
|
Сря Юли 05, 2006 6:20 pm |
|
 |
FeverNew
Администратор
|
bodzhov_zv написа: Там е работата, че няма да дадеш 4 лв вместо 5. Пак ще дадеш 5. Този 1 лв ще ти се включи в крайната цена, а няма да ти се начисли като ДДС. Абсолютен популизъм.
Извинявай, би ли ми обяснил, защото наистина не съм компетентен, а изглежда не ми е ясно?!  Имайки предвид и пост-а на Божо...
|
Сря Юли 05, 2006 6:33 pm |
|
 |
seth
Администратор
|
Просто ДДС няма да е дължим от крайният потребител, но ще е дължим от агентите по търговската верига. Познай те откъде ще вземат парите?
Освен това трябва да се освободят от ДДС печатните услуги, вносът/производството на хартия и куп други, за да има някакъв ефект. А това няма да стане. Популизъм е да се спекулира с тази тема.
|
Сря Юли 05, 2006 6:36 pm |
|
 |
FeverNew
Администратор
|
Ясно, явно си прав...
Благодаря за пояснението.
|
Сря Юли 05, 2006 6:43 pm |
|
 |
Божо
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:56 pm Мнения: 2004 Местоположение: София
|
FeverNew, аз това го написах с цел да обърна внимание на конкретната разликата в цените, и че всъщност не тази разлика е причината за отдалечаването на българите от книгите. Bodzhov_zv е прав, че всъщност потребителя тази разлика няма да я види. Ясно ми е, че всеки предпочита да даде 5 лева вместо 6, но аз исках д ти кажа, че ако ти си решил да си кушиш книга разликата от 20% не е съществена и не тези 20% ще са причината да си я купиш или не. Иначе знаеш отношението ми към сегашното "правителство", така че можеш да очакваш, че ще съм първият човек, който би атакувал кое да е тяхно решение, но в случая мисля, че ти прехвърли дискусията към книгите, а не към политиката и затова и аз натам тръгнах.
Иначе ти гарантирам, че в България все още се купуват книги в пъти повече, отколкото във Великобритения, например, именно защото причината не е в тези 20%.
_________________ 1913
Последна промяна Божо на Чет Юли 06, 2006 12:45 am, променена общо 1 път
|
Сря Юли 05, 2006 6:43 pm |
|
 |
|