Национален Клуб на Слависта

Форум

Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Съб Юни 21, 2025 8:09 am

Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
 професионалните фенове 

имат ли место профи феновете?
да 36%  36%  [ 9 ]
не 64%  64%  [ 16 ]
Общо гласове : 25

професионалните фенове 
Автор Съобщение
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Искам да задам няколко въпроса:
Представете си следната ситуация, отбор играе в чужбина и 2000 почитатели тръгват за друга държава, за да гледат мача. Питам: Тези 2000 сами ли трябва да си осигурят превоза, той няма ли да се оскъпи с много? И сами ли трябва да си осигурят билетите? Ако гостуването е в страна, която е по-назад с комуникациите 2000 души ще отидат някъде и ще се редят на опашка за билети с феновете на домакините ли? Как ще знаят за кой сектор да си купят билети (както знаем между феновете има доста лумпени, за които подобен въпрос може да бъде доста сложен, а може в страната, където се играе мачът да се говори някакъв непопулярен език и хората в страната може да не говорят масове чужди езици)? Как ще бъде решен въпросът с нощувката(ите) на 2000 души, които отиват в чужбина? И т.н. Мисля, че понеже популярните персонажи в България не са ни симпатични ние твърде лесно отричме това, което те правят. Аз също не съм съгласен с начина, по който те го правят, но все пак го правят.

Чет Авг 17, 2006 1:23 am
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
beli_bogove написа:
това явление трябва да се унищожава в зародиш и тука имаме късмет, че не са ни голями мащабите. при голями мащаби е много по- трудно да смачкаш главата на змията.

Vsushtnost e tochno obratnoto , no sega me murzi da obiasniavam. Pomisli malko i shte vidish che sum prav. Kogato ima poveche konkurencia ot razlichni mesta za 1 post , toi po-lesno se zdava.

Чет Авг 17, 2006 3:26 pm
Профил ICQ
Пристрастен

Мнение 
Божо написа:
Искам да задам няколко въпроса:
Представете си следната ситуация, отбор играе в чужбина и 2000 почитатели тръгват за друга държава, за да гледат мача. Питам: Тези 2000 сами ли трябва да си осигурят превоза, той няма ли да се оскъпи с много? И сами ли трябва да си осигурят билетите? Ако гостуването е в страна, която е по-назад с комуникациите 2000 души ще отидат някъде и ще се редят на опашка за билети с феновете на домакините ли? Как ще знаят за кой сектор да си купят билети (както знаем между феновете има доста лумпени, за които подобен въпрос може да бъде доста сложен, а може в страната, където се играе мачът да се говори някакъв непопулярен език и хората в страната може да не говорят масове чужди езици)? Как ще бъде решен въпросът с нощувката(ите) на 2000 души, които отиват в чужбина? И т.н. Мисля, че понеже популярните персонажи в България не са ни симпатични ние твърде лесно отричме това, което те правят. Аз също не съм съгласен с начина, по който те го правят, но все пак го правят.

а тези хора имат ли лиценз за туроператорска дейност? отчитат ли приходи, разходи и печалба? издават ли документи? регистрирани ли са като фирми по търговския закон? плащат ли данъци за приходите си? ако платя за екскурзия , а тя не се получи- какво става? сива икономика, незаконна икономика. смърт за такива престъпници.

Пет Авг 18, 2006 10:06 pm
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Във фенклуба на един от отборите в "А" група издават разходен документ за получени приходи. С другите не съм имал взаимоотношения. В "НКС" също издаваме касови бележки за приходите. Дали плащат данъци не мога да ти отговоря. Фенклубовете са регистрирани по "Закона за юридическите лица с нестопанска цел", което им позволява да извършват всякаква търговка дейност, свързана със спортните мероприятия. Относно екскурзиите, фенклубовете използват услугите на туроператорски фирми, което само по себе си трябва да означава, че всичко става по законен път. Вероятно се правят и много нарушения, но такива се правят и от голяма част от фирмите, занимаващи се с други дейности, така че тук думата има прокуратурата, а не липсата на организирана фенска дейност. Вчера съвсем случайно една девойка ми сподели, че е пътувала до Загреб за концерт на известна група, а впоследствие се е запознала с хората от фенклуба в София на съответната група и тяхното организирано пътуване е било точно на половината цена на нейната, докато съдържанието на екскурзията е било съвсем същото.

Пет Авг 18, 2006 11:22 pm
Профил
Пристрастен

Мнение 
искам да направя уточнение, че в нито едно от мненията ми не съм имал предвид нкс. само за ангелов и тепсиев и подобните им.
не ме интересува дали плащат данъци- кой както се вреди. много относително е кое колко е изгодно. зависи какви връзки си е изградил човек през годините.

Съб Авг 19, 2006 8:58 pm
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Е, точно там е работата. Не е въпросът кой, какви лични връзки е създал, а въпросът е всички привържаници, независимо от собствените си връзки и възможности да получат най-добрите условия, за да подкрепят отборите си пълноценно. За това са предназначени и фенклубовете с всичките си плюсове и минуси.

В "НКС" така или иначе хората само дават от джоба си, а нищо не взимат, така че понятието "професионален фен" при нас на практика не съществува. Това не означава, че ако на стадиона има по 10 000 души и 1000 от тях пътуват за всяко гостуване, а 2-3 000 пътуват често във връзка с европейските турнири, няма да се нуждаем от хора, които да бъдат изцяло подчинени на тази дейност. Дано да се наложи някой ден!

Нед Авг 20, 2006 1:28 am
Профил
Пристрастен

Мнение 
както и да е. това не може да е единственото занимание на един човек.

Нед Авг 20, 2006 8:59 pm
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Разбира се, че не може. Не съм чувал някъде фенклубовете да се състоят от един човек :D И въпреки това, ако трябва да съм честен, до 1999 на мястото на "НКС" имаше един-единствен действащ човек - авторът на втората книга за евроучастията на Славия. Той изпълняваш цялата функция на фенклуб, разбира се тогава имаше много по-малко дейности.

Пон Авг 21, 2006 12:04 am
Профил
Пристрастен

Мнение 
на книга те не се състоят от един човек обаче споменатите две лица взимат еднолично всичките им важни решения, при това тези решения в повечето случаи не съвпадат с добруването на привържениците и клубовете. те са се превърнали в излишен буфер между клубовете си и фенклубовете, от което и печелят.
пак казвам, че не ми е ясно защо непрекъснато трябва да се правят алюзии с нкс.

Вто Авг 22, 2006 10:48 pm
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Според мен темата не се отнасяше за фенклубовете на ""Левски"" и ЦСКА, макар че се споменават, а се отнася срещу организираната дейност на фенклубовете по принцип. Това е причината за аналогиите с "НКС". Затова и взех отношение, защото не вярвам някой от пишещите в нея да е организирал и една екскурзия в провинцията или в чужбина, нито пък е правил организацията за някое домакинство и явно не е много ясно, колко време и усилия отнемат тези дейности и че никой човек, занимаващ се с други дейности не би могъл да се справи. Пак казвам, при нас в Славия е по-лесно, защото сме много малко, но при отбори с повече публика това е невъзможно. Иначе нивото на поведение на фенклубовете в България е много ниско, но явно такова е търсенето.

Вто Авг 22, 2006 11:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща