Национален Клуб на Слависта

Форум

Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Вто Юли 01, 2025 1:35 am

Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 11 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
 Годишнина 
Автор Съобщение
Администратор
Аватар

Мнение Годишнина
Днес се навършват 76 години от финала за държавно първенство, който Славия печели срещу Владислав с 4:1 и печели втората си (призната) титла.

Вто Окт 03, 2006 2:01 pm
Профил WWW
Модератор
Аватар

Мнение 
Държавно първенство - сезон 1930 г.
1 кръг:
Кракра (Перник) - Славия (София) 0:4
Владислав (Варна) - Слава (Ямбол) 7:1
Слава (Велико Търново) * - Виктория 23 (Видин) 6:2
Хан Омуртаг (Шумен) - "Раковски" (Русе) 6:0
"Ботев" (Пловдив) почива
* - възможно е през този сезон отборът на Слава да е носил името Виктория или Трапезица.

2 кръг:
Славия (София) - Слава (Велико Търново) 4:2
Владислав (Варна) - Хам Омуртаг (Шумен) 4:2
"Ботев" (Пловдив) почива

3 кръг:
Славия (София) - "Ботев" (Пловдив) 2:1
Владислав (Варна) почива

Финал:
3 октомври 1930 г., София:
Славия (София) - Владислав (Варна) 4:1

Държавен първенец:
Славия (София): Никола Спиров, Никола Калканджиев, Петър Къртевски, Любен Гиков, Димитър Николов, Димитър Байкушев, Никола Стайков, Велчо Стоянов (капитан), Пенко Рафаилов, Димитър Манолов, Вергил Христов, Христо Минковски.

Никъде не се споменава кои са вкарали головете във финала, само в някоя книга може да го има това.

Вто Окт 03, 2006 6:38 pm
Профил ICQ YIM WWW
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Никола Стайков (2 гола), Пенко Рафаилов (чичо на дядо ми) и Димитър Манолов.
В книгата "90 години Славия" съствавът е същият без Вергил Христов, Христо Минковски, а на тяхно място пише, че е играл Величко Христов.

Вто Окт 03, 2006 11:51 pm
Профил
Орден "Стара Славия"

Мнение 
Надявам се скоро да не празнуваме само годишнините,а настоящето.
Прави чест на тези,които пред 76 години с гордост са носили бялата фланелка в тези победни бели сезони.

Сря Окт 04, 2006 7:48 pm
Профил
Луд за връзване
Аватар

Мнение 
Няма никакъв Вергил Христов в Славия, Христо Минковски не е играл във финалния мач срещу Владислав, иначе може и да е играл в първенството.

Пет Окт 06, 2006 8:21 pm
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Минковски (Мути) не е играл само във финала. Иначе в другите мачове е играл постоянно.

Пет Окт 06, 2006 8:38 pm
Профил
Напреднал
Аватар

Мнение 
Славия: Никола Спиров/Колето/, Любен Гиков/Гиката/, Никола Калканджиев/Колата/, Димитър Байкушев/Мими/, Петър Къртевски/Пешо/, Димитър Николов, Никола Стайков/Толето/, Велчо Стоянов-капитан, Пенко Рафаилов/Пената/, Димитър Манолов/Найдо, Боянската мечка/, Величко Христов/Велко/.

Владислав: Здравко Янакиев/Ципата/, Любен Балтаджиев, Кирил Динев/Миндела/- капитан, Цветан Димитров/Цеко/, Иван Георгиев/Шико/, Георги Георгиев/Малкия Гого/, Панталей Буйнов/Пандо/, Кирил Генов, Славчо Димитров, Борис Камбуров, Андрей Иванов/Дядката/.

Рефер: Иван Батанджиев/София/

Игрище "Юнак", 3 октомври 1930

Първият гол отбелязва Никола Стайков, Пенко Рафаилов покачва на 2:0. Димитър Манолов - 3:0. Андрей Иванов намалява на на 3:1, но втори гол на Никола Стайков оформя крайния резултат 4:1.

Из "По хребета на българския футбол/1924-1948 година/" - Силвестър Милчев, стр. 27, 28, 29.

Пет Окт 06, 2006 9:43 pm
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Овча купел написа:
[

Из "По хребета на българския футбол/1924-1948 година/" - Силвестър Милчев, стр. 27, 28, 29.

Много добър автор. Имам неговите книги и мога да кажа, че са написани изключително обективно и професионално.

Нед Окт 08, 2006 2:39 pm
Профил WWW
Напреднал
Аватар

Мнение 
Той не само е много добър автор, но е и изключителен човек. Пише за футбола с любов, но така и не се намери издател или разпространител, който да съхрани историята на футбола в по-голям тираж. Знам от баща ми, че чичо Силви сам си издава по 1000 бройки, а Футболният съюз му е отказал съдействие, сякаш някой чиновник ще свърши работата вместо него. Слушал съм, че след интервюта със старите те на следващия ден са умирали, сякаш са чакали да разкажат и да си отидат. Пак от чичо Силви/той е много възрастен човек/ съм слушал интересни обобщения. Той помни играчите преди войната и мисли, че преди 9 септември най-добър е бил Любомир Ангелов - Старото/АС-23/. След войната и Гунди и Митата Якимов са казвали, че най-големия е Панайот/Гацо/ Панайотов/ЦСКА/. За Стоичков знаем. Но според чичо Силви от цялата плеяда великани в родния футбол най-финният и най-значимият е Димитър/Митата/ Якимов. Той не проявява пристрастия, защото обича всички, но според него Митата поради вродената си скромност никога не би казал нещо в повече за себе си. Лично съм чувал Якимов да казва на едно място в тесен кръг, че всички до един от неговото поколение са били грешници, само Гунди е бил чист човек. И като го казвам ще уточня, че и аз и семейството ми сме заклети привърженици на ЦСКА, но пък точно толкова обичаме и Славия, защото това е нашият отбор, на нашия квартал.

Вто Окт 10, 2006 7:30 am
Профил
Напреднал

Мнение Бай Силви
Глупости! Книгите на бай Силви се издават от Тип-Топ прес, която издателска къща е собственост на Влади Симеонов. Кажи на баща ти! И разходите се поемат от Влади Симеонов. Той е син на известния партриарх на софийската футболна история (не на българската, а само на софийската) Климент Симеонов-Чичо Климе, лека му пръст. И Влади Симеонов прави това заради баща си, заради паметта му, заради идеята.

Вто Окт 10, 2006 12:01 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 11 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща