Национален Клуб на Слависта

Форум

Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Сря Юни 18, 2025 6:09 pm

Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 6 мнения ] 
 Стоичков заряза родителите си, те ще се отказват от него 
Автор Съобщение
Администратор
Аватар

Мнение Стоичков заряза родителите си, те ще се отказват от него
Мъж и жена излизат от стопанския двор на порутено бившо ТКЗС в пловдивското село Ясна поляна. Възрастните хора са облечени в работни дрехи. Двамата задружно носят вързоп с току що окосена люцерна. Тези отрудени българи са семейство Пенка и Стоичко Стоичкови - родителите на мегазвездата на световния футбол Христо Стоичков. Двамата правят сензационни признания пред седмичника "168 часа".

"Какво ни гледате така? Най-обикновени хора сме. От сутрин до вечер сме на полето, за да си осигурим прехраната", сопва се майката на Камата. "Не ни е до журналисти. Няма какво да кажем. Христо не сме го чували, нито сме го виждали. Той дори не си спомня къде се намира нашето село Ясно поле. Не се е вясвал от 30 години. Щом ви е любопитно коя е майка му, къде и как живее, по-добре се върнете в София. Отидете в квартал "Павлово" и се срещнете с тъщата Пепа Митева. Явно тя е майката на Ицо, не аз".

Чичо Стоичко успокоява съпругата си, която нервно припалва цигара. Той сваля шапката си и също се включва в разговора. "Понякога ми е идвало ми е да му избода едното око и да му отрежа едното ухо, за да се сети откъде е тръгнал", припомня неписаните закони на патриархалното общество бащата на Стоичков.

В момента Стоичко работи като пазач в завода на бившия лекоатлет Атанас Търев, който се намира в съседното село Шишманци. Дава 24 часови смени, а след това почива два дни. Иначе цял живот е бил шофьор. И до сега кара багер в селото. Пенка ще се пенсионира скоро. Зад гърба си има 30 години стаж като шофьор на мотокар.

Неотдавна двамата са продали мезонет над 200 кв. м в Пловдив и са напуснали големия град. С парите помагат на по-малкия си син Цанко, който върти зала за билярд в Харманли. "Момчето не успя да стане футболист и сега пробва да се занимава с бизнес", разкрива Стоичко.

Малкият брат е по-склонен да защити Христо. "Добър човек е, но напоследък е станал много нервен. Докато играеше в САЩ не го бях виждал 3 години. Сега се чуваме често. Помагал ми е много, но парите не са най-важното. Мен ме интересува само дъщеричката ми Ади да е жива и здрава".

"Иначе нашите сами предпочетоха селото, пред по-лесния живот. И в Испания като гостувахме, пак бързаха да се връщат при животните", завършва Цанко.

Христо Стоичков има и сестра, която живее в Испания. 38-годишната Петя мие чинии на круизен кораб. Не притеснява брат си, защото знае, че е зает. Никога не е парадирала с роднинската си връзка с мегазвездата.

"Срам ни е от съседите. Крием и казваме, че се виждаме с Христо в Пловдив. Горди хора сме, ще преглътнем горчилката", продължава тъжната история майката на Камата.

"За последен път го видяхме на сватбата на Цанко, но за кратко. Със сестра си Петя също не поддържа връзка. Дядо му Христо, моят баща, на когото Ицо е кръстен, почина, но и за него не се сети. Баба му Петкана, която е майка на Пенка, го къпеше от първия ден на раждането му. Гледаше го до 20-годишен. Гробът й е в Пловдив, но той никога не се е поинтересувал къде почива женицата", въздиша Стоичко.

Майката е категорична: "Ако един от нас отиде на небето, изобщо не го искам на погребението".

Пред къщата гордо стои червен "Сеат Толедо" - подарък за Коледата през 1992 г. "Никога не сме му искали пари, но не отричаме, че ни е помагал. Още преди да стане футболист имахме два апартамента в Пловдив и тази къща. Имаме и ниви", откровени са родителите му.

Пенка тъжи за внучките Михаела и Христина. Сложила е техни снимки в къщата. "Моми за женене са вече. Никога не са идвали в Ясно поле. Сигурно са ни забравили как изглеждаме", споделя тя. В дома й няма снимки на най-добрия играч в Европа за 1994 г. Майка му ги е прибрала. Иначе са повече от 200. Много са и изрезките от вестниците.

Родителите му помнят какъв срам са брали на път за неговия бенефис в Барселона. "Сложиха ни на последните седалки в самолета, до тоалетната. Напред седяха някакви политици. Не се стърпях и направих скандал. Боби Михайлов и Наско Сираков замазаха някакси положението", спомня си Стоичко.

Майката се сеща и за преломния момент в отношенията им. Христо ги поканил на чеверме в съседно село при негов приятел. Те обаче отказали. От този момент той е променил отношението си към тях.

"Казах, че няма нужда да ходя в чужда къща. По-добре е той да дойде при нас. Имаме и агнета, и прасета. Щях да го посрещна с хляб и сол. Не отидохме и оттогава е друго. Дори когато идва в Пловдив, спи по хотели или при кума си Наско Узунов", пресмята Пенка. Камата дори веднъж се скрил и от брат си, когото излъгал, че е в София, докато джипът му се кипрел пред пловдивски хотел.

Бащата не може да прости на Христо, че не е дошъл да го види, когато го оперират от херния преди година. "Бях ни жив, ни умрял. Помолих го да дойде, но той каза, че е много зает, въпреки че беше в София. Да включи буркана, дето му го даде Бойко Борисов, да пришпори джипа", ядосва се Стоичко. Възрастният човек е твърдо решен да се откаже публично от сина си чрез Софийската община. Намислил е дори да се срещне лично с кмета Борисов.

"Слаб ученик беше", продължава Стоичков - старши. "Питайте го на някоя пресконференция колко е 2 плюс 2 по 2. Няма да ви каже. Завърши електротехникум, но една крушка не може да сложи. Мариана оправяше в тях тези неща".

"Открай време има проблеми с приятелите си. Много го подвеждат. И сега - не смятам, че е само той виновен за проблемите в националния отбор. Мениджърите го завлякоха. Лъчезар Танев едно време нямаше пари да се прибере в Пловдив при жена си, а днес е голямата работа. Май и играчите му правеха бойкоти". анализира Стоичко.

Бащата още не се е отказал от идеята си да направи нещо полезно в 10-декаровия си двор. "Исках стадион да правя, минах през идеята за басейн с олимпийски размери, но май ще направя едно басейнче 5 на 5 - за внуците", казва той. Засега обаче на обекта има люцерна.
http://www.sportni.bg/?tid=40&oid=1034333

Пет Апр 20, 2007 8:02 pm
Профил WWW
Орден "Стара Славия"

Мнение 
Еми ... по принцип се сдържам от такива коментари,ама да го еба и боклука е тоя .... ебати капута ... може да е бил играч,но като човек мнението ми за него май вече не може да падне по-надолу ...

САМО СЛАВИЯ!

Пет Апр 20, 2007 9:33 pm
Профил
Пристрастен
Аватар

Мнение 
Малко са се пооляли с жълтините. Да го бяха съчинили малко по-достоверно та поне някой да повярва

Нед Апр 22, 2007 1:16 pm
Профил
Пристрастен

Мнение 
Прочетох го първо във вестника. Материалът изглеждаше много достоверно. Има снимки, интервюта, личи си, че това са думи на родителите му. Всичко е предадено автентично.

Нед Апр 22, 2007 2:21 pm
Профил WWW
Администратор
Аватар

Мнение 
Whitesnake написа:
Прочетох го първо във вестника. Материалът изглеждаше много достоверно. Има снимки, интервюта, личи си, че това са думи на родителите му. Всичко е предадено автентично.

И аз съм на това мнение. Прочетох го на няколко места, Стоичков тотално е изоставил родителите си.

Нед Апр 22, 2007 2:46 pm
Профил
Орден "Стара Славия"

Мнение 
kalco-betona написа:
Малко са се пооляли с жълтините. Да го бяха съчинили малко по-достоверно та поне някой да повярва

Не знам но са го давали и по Спортен Свят ... и макар да не ми е симпатичен Крум Савов с буферските си предпочитания, не мисля,че ще седят да ни лъжат ...

САМО СЛАВИЯ!

Пон Апр 23, 2007 9:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 6 мнения ]