Национален Клуб на Слависта

Форум

Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Чет Май 15, 2025 7:12 pm

Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 93 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
 Открито писмо във връзка с участието на Славия в Интертото 
Автор Съобщение
Познат
Аватар

Мнение Открито писмо във връзка с участието на Славия в Интертото
В една от предишните теми ( http://www.slaviasofia.com/forum/viewtopic.php?t=2887 ) се обсъди въпроса за евентуалното /НЕ/участие на отбора в Интертото. Там аз дадох едно предложение ние, привържениците на Славия да напишем открито писмо до ръководството, в което изразяваме нашата позиция по въпроса, аргументите и фактите за едно такова евентуално участие.

Предлагам ви един вариант, който се постарах да напиша. Личното ми мнение е, че след дискусията, която ще се проведе във форума и доизчистването на писмото, при желание от страна на НКС, е редно те да се заемат с разпространението на писмото, тъй като тази структура си е изградила име и авторитет, а и връзки с медии и ръководство.

Ето и предложението ми за текста на писмото:

До ръководството на ПФК „Славия 1913” АД

До средствата за масова информация

Ние, привържениците на Славия, бихме искали да изразим нашето съжаление за поредната очертаваща се „нулева” година за любимия ни отбор. Вероятното 5 място в шампионата за пореден път ни оставя извън отборите, които ще участват в турнира за Купата на УЕФА. Разбира се, при желание и инициатива от страна на ръководството то ще ни даде право да участваме в третия по сила европейски турнир – Интертото. Искаме да изразим нашето недоумение и учудване от появилата се във вестник „Меридиан мач” от 13 април 2007 г. информация, където в интервю, дадено за вестника президента на Славия г-н Венцислав Стефанов отговаря отрицателно на зададения му въпрос относно евентуалното участие на отбора в турнира Интертото, в случай, че крайното класиране на отбора в „А” група позволи това.

Както знаем, от миналия сезон турнира Интертото е с нов формат – играят се общо 3 кръга и 11те отбори победители в третия кръг се класират за турнира за Купата на УЕФА. Българският представител започва участието си директно от втори кръг. И докато предишната схема на турнира беше изключително неудобна и участието на български отбор в турнира беше по-скоро свързано със загуба на средства и нарушаване на лятната подготовка, то новия формат е значително по-атрактивен за участниците.

Какво имаме предвид? В интернет страницата на УЕФА е публикувана програмата на турнира за следващия сезон. Втория кръг ще се проведе на на 7/8 и 14/15 юли, а третия, финален кръг е насрочен за 21/22 и 28/29 юли. В интервюто за в-к „Меридиан мач” г-н Стефанов изтъква като основен аргумент за нежеланието му Славия да участва в турнира като това, че ще се наруши подготовката на отбора за предстоящия сезон, а също и късата резервна скамейка на отбора. Но ако се върнем на предсезонната подготовка за настоящия шампионат, ще видим, че първата контрола на отбора е изиграна на 9 юли 2006 г. с отбора на "Марек" (завършила 0:0). На практика датата на този мач – 9 юли – съвпада с датата, която от УЕФА са определили за провеждане на първите двубои от 2рия кръг на турнира – 7/8 юли. В последните години шампионата на А гупа започва винаги в началото на август - на 4, 6, 6, 8 (това са датите съответно за настоящия, миналия, по-миналия и т.н. сезони). Като погледнем календара може да кажем, че следващото първенство ще започне или на 4, или на 11 август.

Това означава, че евентуалното участие на Славия в турнира няма по никакъв начин да наруши подготовката на отбора. Следователно мачовете от Интертото може да се разглеждат като съвсем обикновени контроли (каквито отборът така или иначе ще изиграе и то на същите дати).

Разбира се, ние осъзнаваме, че Славия не разполага с 30 равностойни футболисти, но разликата дали те ще участват в контроли или в мачове от турнира Интертото не е голяма.

Нека разгледаме и финансовата част на въпроса, където разбира се ние не сме специалисти и ръководството има „тежката” дума. Напоследък е практика отбора да пътува на лагери и контроли в чужбина - Германия, контролата със Страсбург във Франция, Кипър. Естествено е един лагер да струва значително повече от едно (или дай боже две гостувания) за срещи от Интертото, докато ефекта от тези срещи би бил многократно по-голям – възможност мениджъри да забележат нашите футболисти, опит и самочувствие за тях и не на последно място - удовлетворение на феновете. Сигурени сме, че за домакинския мач от втория кръг на турнира (например с отбор от Хърватска, Македония и т.н.) ще се съберат поне 5-6000 човека (5000x4лв - например=20000лв), а ако дойде някой италиански, английски или испански отбор стадиона ще е пълен (15-20000x6лв=90000-120000лв.). Плюс евентуални приходи от ТВ права се получава една съвсем прилична сума. От което следва, че участието ни в Интертото, ако не донесе купища пари, то поне няма да е в тежест на бюджета на отбора.

Разбира се не е за пренебрегване и въможността, която Интертото дава, за класиране на отбора за турнира за купата на УЕФА. Нещо съвсем реално и постижимо със състава, с който разполагаме. За справка: нека погледнем някои от победителите от миналогодишното издание на турнира - Марибор(Словения), Одензе(Дания), Рийд(Австрия), Етникос(Кипър) - отбори „от нашата черга”, а някои от тях и значително по-слаби от Славия.

Вече над 10 години Славия няма записан мач в европейските турнири. Всички знаем за славната диря, която отбора е оставил в Европа: Славия е първия български отбор, достигнал полуфинал и единствения, заедно с ЦСКА, играл на такава фаза в турнирите. А след като над 10 години един отбор не участва в европейска надпревара, повече от нормално е и името му постепенно да изчезне съвсем от футболната карта на Европа. Нещо, което сме сигурни, че никой, свързан с белия отбор не желае.

Ние, феновете на Славия призоваваме ръководството на отбора сериозно да обсъди възможноста за участие на отбора в турнира Интертото и сме готови при желание от страна на ръководството да проведем съвместна дискусия по въпроса, където всеки заинтересован ще може да сподели своето мнение и да изтъкне своите аргументи по въпроса.

С уважение,
...............................................

Последна промяна nikolay_j на Пон Апр 23, 2007 6:42 pm, променена общо 3 пъти

Пон Апр 23, 2007 12:26 am
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Аз си казах мнението и преди. Не знам дали въобще ще има някакъв ефект, но щом си се потрудил, нека това е важна тема и да се подложи на дискусия.
Само една забележка имам, с която може би и други ще се съгласят.
Аз съм фен на "Славия"(София), а не на измишльотината ПФК"Славия", която вкара в един АД привържениците и дори това е отбелязано в заглавието на фирмата.

Пон Апр 23, 2007 12:39 am
Профил WWW
Орден "Стара Славия"

Мнение 
Браво,поздравления!!!

НКС да поемат от тук нататък нещата

Пон Апр 23, 2007 12:45 am
Профил ICQ
Познат
Аватар

Мнение 
bodzhov_zv написа:
Аз си казах мнението и преди. Не знам дали въобще ще има някакъв ефект, но щом си се потрудил, нека това е важна тема и да се подложи на дискусия.
Само една забележка имам, с която може би и други ще се съгласят.
Аз съм фен на "Славия"(София), а не на измишльотината ПФК"Славия", която вкара в един АД привържениците и дори това е отбелязано в заглавието на фирмата.

Абсолютно си прав, не знам защо съм го написал по този начин :roll: , но както и да е, коригирах го.

Пон Апр 23, 2007 12:58 am
Профил
Администратор
Аватар

Мнение 
Поздравления за писмото!
Ще е интересно да видим каква ще е позицията на НКС.

Пон Апр 23, 2007 1:15 am
Профил
Орден "Стара Славия"
Аватар

Мнение 
Трябва както миналото писмо така и това да се разпространи в медийте ,защото от клуба ще получим отново само обратната разписка ,а медийте поне ще разпитват В.С. относно нашата позиция!!!

BOYS SOFIA ULTRAS

Пон Апр 23, 2007 6:37 am
Профил
Орден "Стара Славия"

Мнение 
Bravo, dobre napisano.
No... neka sega da vidime kakvo 6te otgovori Venci, ako izob6to otgovori de..

Пон Апр 23, 2007 9:24 am
Профил
Орден "Стара Славия"

Мнение 
На мен ми харесва това писмо.Дано НКС задеистват нещата 8)

Пон Апр 23, 2007 9:25 am
Профил
Орден "Стара Славия"

Мнение 
И как да сме сигурни че това писмо е стигнало до ръководството - по специално до Венци?

Пон Апр 23, 2007 9:47 am
Профил
Орден "Стара Славия"

Мнение 
И да стигне на Дебелия му дреме за нас,за пореден път ви казвам че не му се дават кинти за пътни и хотелски разходи :!:

Пон Апр 23, 2007 10:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 93 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща