C/\ABuCTA
Орден "Стара Славия"
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 3:11 pm Мнения: 2142 Местоположение: Под полите на Витоша
|
Милан Коприваров: На Герена за едни са майка, а за други - мащеха Мисленето във футбола ни е сбъркано, както и повечето неща в България, твърди футболистът на Славия
Милан Коприваров донесе първата точка на Славия през пролетта срещу Берое с първия си гол в официален мач за белите. Халфът, който в Стара Загора бе използван като нападател, се превърна в герой за своите с попадение в продължението на мача. Юношата на "Левски" бе гост в студио "Дерби" и даде своя коментар по актуални въпроси.
Милан недоумява как след толкова много успехи със синята фланелка двамата с Емил Ангелов са били хвърлени при юношите
- Милане, какво се случи, след като вкарахте изравнителния гол срещу Берое?
- След като отбелязах, исках да взема топката от мрежата и по-бързо да я върна на центъра. Вярвах, че можем да направим още една атака, да изпълним фаул или нещо друго. Диян Генчев обаче взе топката и не искаше да ми я даде. Казах му: "Дай топката, да играем футбол." Скарахме се. Може би съм го обидил в яростта си, за което му се извинявам. Той ме удари с глава. Аз се отдръпнах, стана меле. После разбрах, че Генчев и Орлин Орлинов са изгонени.
- Феновете на Славия очакват вие и другите млади нападатели като Орлинов и Златковски да заместите Здравко Лазаров. Ще успеете ли?
- Определено имахме проблем с отбелязването на голове по време на подготовката. Особено на мачовете ни в Турция, когато играхме със силни съперници и не успявахме да реализираме положенията, които създавахме. Със сигурност
Здравко Лазаров ще липсва
на отбора. Той е доказан футболист. Винаги може с един ход да реши мач. Надявам се, че аз и другите млади в тима ще успеем да го заместим и ще помогнем на Славия да побеждава.
- Класирането в УЕФА остава ли цел пред Славия?
- Трудно ще бъде. По-голямата част от момчетата в отбора са доста млади. Според мен правилната позиция е да не се обременяваме с цели. Да играем мач за мач, да се опитваме да израстваме като футболисти и отбор и да радваме публиката. Ако това стане, ще играем в УЕФА. Това ще бъде успех за Славия, защото конкуренцията е голяма.
- Треньорът Стевица Кузмановски ви използва на позиция, различна от тази, на която играехте в "Левски".
- Това е така, защото схемите, които играят двата отбора, са различни. Славия играе 4-4-2, като халфовете са разположени в ромб, а аз съм отляво, по-назад. В "Левски" играехме 4-4-3, където ме използваха като нападател по лявото крило. Срещу Берое обаче
влязох като чист нападател
Готов съм да играя там, където треньорът прецени, че ще съм най-полезен.
- Идвате от "Левски" в отбор с по-малко публика. Имате ли проблеми с мотивацията?
- За Славия имам само 15 минути игра в Стара Загора. Така че не мога да давам оценка на отбора като някой дългогодишен състезател. Отскоро съм тук. Със сигурност съм по-добре, отколкото да тренирам сутрин с децата и после цял ден да се чудя какво да правя. Идването на Овча купел е стъпка напред в кариерата ми. Шест месеца гледах отстрани, така че се надявам по-бързо да се завърна и да играя футбол. Това е моята мотивация.
- Получихте ли и други оферти през зимата?
- През зимата имах още шест месеца договор с "Левски". Не бях свободен агент. Обаждаха ми се доста отбори от "А" група, имах предложение и от чужбина. Ръководството обаче не ми бе поставило трансферна сума, нито ми търсеше отбор. Просто бях оставен при юношите. Единственият човек, който разговаря за мен сериозно с шефовете на "Левски", бе г-н Венцеслав Стефанов. След като той и г-н Батков се разбраха, изобщо не съм чакал други оферти. Можех да изчакам шест месеца и да стана свободен агент. Една година без футбол обаче щеще да ми се отрази много зле. Затова предпочетох Славия.
- Имате ли уговорка с ръководството на Славия, ако ви потърси чужд отбор, да не ви спират?
- Честно казано, изобщо не сме говорили по тази тема. Единственото нещо, което сме се разбрали, е да тренирам усърдно и да помагам на Славия да играе добър футбол. Ако има нещо за чужбина, виждате, че не са спрели никого. Имам пълно доверие на г-н Стефанов. Всичко между нас е на мъжка дума. Не сме подписвали никакви капани, уловки и споразумения.
- Какво имаше предвид Стефанов, когато каза, че ви е взел с бой от "Левски"?
- Мисля, че се е пошегувал. Може би бой щеще да има от г-н Сираков и г-н Стоилов, за които щеще да е най-добре да тренирам с юношите до лятото или въобще да не играя повече. За разлика от тях обаче г-н Батков прояви човечност. Каза, че ме уважава и една година да не играя ще бъде наистина много време.
- Смяташ, че Сираков и Стоилов не са искали да играеш повече футбол?
- Работили сме 3 години заедно. В две от тях станахме шампиони, спечелихме Купи на България и Суперкупи. Взимахме едва ли не всичко. Изведнъж с Емо Ангелов ни хвърлиха при юношите. Изобщо не потърсиха вариант или компромис да ни помогнат. Не сме първите, изпаднали в тази ситуация. Не знам защо в България се постъпва така. По цял свят, когато на футболистите им изтичат договорите, те си тръгват като свободни агенти. Тук мисленето е по-различно, но на фона на всички сбъркани неща в България явно и футболът не прави изключение.
- Защо според вас обаче към Игор Томашич се подходи по-различно?
- Тук малко се получава за едни майка, а за други мащеха. Явно това е преценка на ръководството на клуба. Може би
Игор има привилегия, че е чужденец
Все пак той е дал много на "Левски". Един страхотен защитник, за който може само да се радваме, че дойде да играе у нас. Отношението към него трябва да бъде точно такова. Да го уважават, да разчитат на него до последно и накрая да си тръгне с почит.
- Развива ли се футболът през последните години у нас?
- Футболът върви нагоре. От шест години играя в "А" група. Две години бях в Родопа, който е малък отбор и целта му е да не изпадне. Спомням си, че когато гостувахме, съдиите често свиреха против нас, оставяха ненаказани противниковите действия. Мисля, че с годините това нещо постепенно изчезва. Напоследък забелязвам, че все повече отбори се опитват да печелят с футболни средства. Феърплеят също е по-голям. Мисля, че българският футбол върви нагоре. Вярно, че този сезон отборите ни отпаднаха рано от Европа. Преди това обаче класирахме три тима в групите на турнира, а още един бе само на крачка. Да се надяваме, че още тази есен това ще се повтори.
- Усещахте ли разлика в съдийството, когато играехте за Родопа и "Левски"?
- Може би и съдиите имат определен респект към по-силните отбори. По принцип не обичам да давам оценки на реферите. Надявам се, че винаги свирят това, което виждат. Изиграл съм доста мачове и при чуждестранни рефери. Мога да кажа, че тогава респектът към него е много по-голям. Има взаимно уважение. Затова и на Запад съдийството е много по-добро.
- Каква ви е прогнозата за първенството?
- Каквото и да си говорим, 8 точки са много. Добре,
ЦСКА ще сбъркат няколко пъти до края
но другите безгрешни ли ще са? Вече всеки отбор се опитва да играе футбол и да се противопоставя успешно на грандовете. Мисля, че ЦСКА много трудно ще изгубят титлата. Имат си обеца на ухото. Стискам обаче палци да не станат шампиони. Може би "Левски" с предишния си отбор в лицето на Топузаков, Гонзо и останалите можеше да направи 15 мача без загуба.
- Означава ли това, че в момента в "Левски" няма лидери?
- Естествено към тях включвам и Телкийски, Йовов, Бардон, Боримиров и другите. Играл съм с тези футболисти и знам, че могат да направят такъв обрат. Те вече са го правили. Това имах предвид. Повечето от сегашните играчи не ги познавам.
- Имат ли потенциал младите футболисти на "Левски"? Защо сега толкова трудно се налагат юношите?
- С всичките тези мароканци и бразилци ще бъде трудно на "Левски". С 10 нови човека, там се гради нов отбор. Може би навремето младите се налагаха по-лесно, защото нямаше толкова чужденци. Явно тогава се е работило по-добре в школите, отделяли са се повече средства. За съжаление в момента детско-юношеският футбол е доста занемарен. Условията не са добри. Затова и толкова малко и талантливи момчета пробиват.