Виртуозен дебют за № 23 от Алжир
Луис Фернандес*
Брилянтен, виртуозен дебют на Мболи като титуляр. Наистина впечатляващо представяне. Успя да даде сигурност на защитата. Според мен трябва да му се дава шанс. Той трябва да продължи да пази, защото определено има класа.
Получи се много добър мач. Само голове липсваха. Фактът, че Англия не вкара, сочи, че защитата на Алжир е безупречна. Без да лицемерствам, казвам, че Алжир изигра голям мач. Имаше отлична тактическа организация и голямо желание.
Англия не игра добре, защото срещна много силен противник. Алжир спокойно можеше да спечели мача."
Легендарният вратар на Алжир Мехди Серба (Mондиал'82) също даде мнение за Мболи: "В началото ме беше страх, защото не познавах Райс.
В общи линии той обаче показа, че е голям вратар и заслужава да е национал. Направи много добър мач."
* Бивш национал на Франция. Европейски шампион през 1984 г.
Мачът на Райс
4 мин - Мболи е излязъл малко напред, но успява да хване прехвърлящ удар на Стивън Джерард.
9 мин - Единствената колеблива намеса: Антар Яхия му връща топката, Мболи не успява да я ритне добре напред.
21 мин - Шут на Руни е лесна плячка за Райс.
30 мин - Мболи спасява удар на Джерард.
33 мин - Чудесно спасяване на опасен удар на Лампард. Първо Мболи изпуска топката, но се хвърля ловко и улавя.
43 мин- - Мболи спасява удар на 27 метра на Руни.
60 мин - Мболи хваща центриране от корнер на Джерард.
71 мин - Бари центрира от корнер, но Мболи улавя удара с глава на Джерард
Алжирските медии заляха с похвали вратаря след историческото равенство с Англия.
"Мболи бързо показа, че е перспективен", анализира спортният в. "Льо Бютьор". "Не се поддаде на напрежението в този голям мач. Не се разколеба при центриранията и ударите към вратата. Направи 3 отлични спасявания през първото полувреме и убеди всички в класата си. Мболи бе винаги на място при атаките на Англия. Показа впечатляващо спокойствие! В Кейптаун лъвовете бяхме ние, а не англичаните!"
Вратарят на Славия Райс Мболи разплака Англия. Той започна титуляр за Алжир и улови всички топки, бити във вратата му. Справи се с Руни, Джерард, Хески и останалите звезди. Благодарение на него и на организираната игра на съотборниците му Алжир взе точка на Англия. Мачът в Кейптаун завърши 0:0 и остави отбора, воден от Фабио Капело, на трето място в група С. На второ с равен брой точки, но по-добра голова разлика е САЩ. В последния кръг от груповата фаза англичаните ще се борят за класиране на осминафиналите срещу изненадващия лидер Словения.
Мболи изигра едва втория си мач за Алжир. Започна титуляр, защото Шауши се издъни срещу Словения, и показа кой е истинският №1. Той показа всичко, което се иска от един вратар - рефлекс, следeне на играта, командване на защитата, сигурност. И не на последно място - техника.
Мениджърите не са балами и видяха, че този вратар си заслужава. И посред нощ започнаха да звънят до България, за да разпитват за цената на Райс Мболи. Славия със сигурност ще заработи добри пари от трансфера. През май Мболи бе на проби в Манчестър Юнайтед, а сега направи супермач точно срещу Англия.
Саадане: Играхме с лекота
Селекционерът на Алжир Раба Саадане се учуди от добрата игра на футболистите си и не пропусна да се заяде с критиците си по повод повиквателната на Райс Мболи.
"Открито ме критикуваха, че взех Райс в отбора. Тогава мълчах и казвах: отговора ще го видите на терена. Надявам се, че всички, които ме нападаха, го видяха срещу Англия. Очаквах да подобрим играта си от мача със Словения. Виждах, че играчите ми са уверени, но не съм си представял, че ще изнесем чак толкова добър мач. И то с такава лекота. Да, можехме дори и да победим, но осъзнавам, че и Англия имаше своите шансове."
RAI$ RAI$ RAI$